Idioma: Català | Castellano | English | Français traducido por Google translate

Biografia

Fill d’una família modesta que el 1898 es desplaça a Tarragona i, el 1907, es trasllada a Barcelona quan mor el pare. Francesc Ribas estudia Medicina a la Universitat de Barcelona i es llicencia el 1915. El 1928, marxa a viure a Paris per especialitzar-se en malalties pulmonars, especialment en Tisiologia, amb el professor Emile Sergent Emile Sergent a l’Hôpital de la Charité i en Cardiologia amb Camille Lian, primer especialista a diagnosticar un infart, de l’Hôpital de Tenont. Mentre és a la capital francesa, fa diversos viatges a Suècia per conèixer el seu sistema de Seguretat Social i, també, visita altres centres antituberculosos del centre d’Europa.

Amic de Lluís Companys i, també, el seu metge, Francesc Ribas Soberano s’afilia a Esquerra Republicana el 1931, adscrit al sector més independentista del partit Es presenta a les eleccions al Parlament de Catalunya del 1932 i surt elegit diputat. Participa activament en les comissions de Sanitat, Justícia i Pressupostos.

No abandona la seva activitat com a metge i, el mateix any 1932, funda i dirigeix el Sanatori Antituberculós del Puig d’Olena, al municipi de Sant Quirze de Safaja. A l’acte inaugural, hi assisteixen el president Macià i el seu mestre Emile Sergent.

El 1934, Francesc Ribas Soberano és nomenat representant de la Generalitat a la Junta Administrativa de l’Hospital Clínic des d’on es preocupa pel finançament de l’Hospital i per la normalització de l’ús del català en les reunions professionals i en els documents administratius del centre. L'any 1935, impulsa la creació d’un Servei d’Urgències i generalitza l'atenció durant 24 hores. Aquest Servei té un paper fonamental en la formació d'alguns cirurgians que destacaran posteriorment per la seva actuació durant la Guerra Civil com ara Moises Broggi, Josep Maria Massons, Francesc Jimeno i Vidal o Josep Usua Mariné. Assoleix, a més, una gran importància el Servei de Transfusions que dirigeix el doctor Manuel Miserachs Rigalt.

A finals del 38, s’exilia a Oceja, a la Catalunya del Nord. L’abril del 1943, torna clandestinament i s’amaga a Centelles fins que, a la tardor, es lliura a les autoritats franquistes. El Tribunal de Responsabilitats Polítiques condemna Francesc Ribas Soberano a no poder exercir a menys de 100 km dels voltants de Barcelona. És confinat a Alacant on s’instal·la i exerceix de metge fins al 1962. Ja jubilat, Francesc Ribas i Soberano torna a Barcelona on mor el 1965.

Casat amb Maria Lluïsa Rodríguez Freixas, el matrimoni tenia tres filles, Mercè, Maria Lluïsa -morta prematurament de tuberculosi, la malaltia contra la que ell lluitava-; la farmacèutica Francesca Ribas que es casa amb el cardiòleg català David Cardús, es van coneixer a l'exili i el metge s'estableix a Houston, Texas, com a professor del Baylor College. I un fill, el metge Joan Eladi Ribas Rodríguez [Barcelona, 04/02/1920-01/09/1971].

MBC