Idioma: Català | Castellano | English | Français traducido por Google translate

Biografia

Neix a Torà, annexionat al terme de Llanera de la comarca de la Segarra, fill de Ramon Serra Morera de Castellfollit de Riubregós i de Maria Vilagut Sitjas de Torà. Cal suposar que fa estudis a Cervera i a Barcelona on obté el títol de batxiller l’any 1897. Es llicencia a la Facultat de Barcelona el 1903.

Exerceix de metge de capçalera a Vic amb consulta a la Plaça de la Constitució, avui plaça Major o del Mercadal, número 26. A més, visita a l’Hospital de la Santa Creu de Vic. Home seriós i disciplinat de tracte molt afable, en especial amb els malalts, es guanya gran prestigi professional i és una persona molt considerada dins la medicina vigatana. Molt auster i assenyat en la dosificació de remeis, recepta encara amb mesures fetes a l’antiga: cullerades petites i mitja xicra.

Es casa l’any 1909 a l’església de La Gleva amb Soledat Bardolet Boix, família originària de Borredà que destaca pel seu nivell cultural amb aficions artístiques i literàries. Tenen quatre fills, dos d’ells també metges: Xavier (1911-1960) i Constantí, (1913-1981), que és el continuador de la consulta paterna a Vic. És, doncs, el fundador d’una nissaga en què trobem metges fins a tres generacions posteriors amb nom ben acreditat entre els metges d’Osona.

Molt aficionat a la música, tres dels seus fills –Constantí, Guillem i Trinitat- es perfeccionen respectivament en violí, violoncel i piano. Formen un trio molt apreciat en les festes familiars i en les seves actuacions a les societats recreatives vigatanes del primer quart de segle. Ramon Serra és soci actiu de la societat catalanista 'Catalunya Vella” on actuen els seus fills en diferents actes. És, també, president del Patronat de la Fundació Puig-Porret.

Ramon Serra i Vilagut, catalanista i soci numerari del II Congrés de Metges de Llengua Catalana, fa una breu incursió en la política local com a batlle de Vic l’octubre de 1923. Més tard, és elegit regidor vigatà entre l’abril del 1931 al febrer del 1936. Malgrat una pèrdua progressiva de les seves forces, continua exercint fins a la seva mort el 19 de març de 1944.

MYC