Idioma: Català | Castellano | English | Français traducido por Google translate

Galeria de metges

Biografia

Fill d’Urbici i Paulina, comerciants de Manresa, participa del món associatiu des de la infantesa i és fejocista. Primer alumne matriculat a l’Institut Lluís de Peguera, inicia els estudis de Medicina a Barcelona el 1931. És secretari de l’Agrupament Escolar de l’Acadèmia de Ciències Mèdiques i representant a la Junta General. Durant la guerra, actua com a sanitari a la rereguarda i al front. Acabada la contesa, es llicencia l’any 1940. Tot seguit, s’especialitza en Pediatria a l’Hospital de Sant Pau. Fa els cursos de doctorat a Madrid on alhora es titula com a professor d’Educació Física.

L’any 1943, s’instal·la a Manresa i és un dels pioners de la Pediatria local amb exercici a l’Hospital de Sant Joan de Déu de la ciutat i a la seva consulta privada. Es dedica, també, a la Medicina escolar i esportiva. És membre integrant del Gremi de Sant Lluc, de resistència cultural contra la Dictadura. L’any 1952, contrau matrimoni amb Maria Àngels Brunet i Salomó amb qui tindrà sis fills.

Membre de junta del Col·legi de Metges al Bages (1954 – 1960) i de la Societat Catalana de Pediatria (1955 – 1964), és cap del Servei de Pediatria de l’Hospital de Sant Joan de Déu de Manresa des del 1943 fins al 1982, centre del que és director mèdic des del 1971 al 1982. Postulador infatigable de la Pedriatria social. Professor de l’Escola Social Torras i Bages i de l’Escola d’Ajudants Tècnics Sanitaris Farreras Valentí, al llarg de tota la seva vida desenvolupa una intensa activitat en moltes associacions i entitats cíviques, socials i culturals.

Simeó Selga és diputat per Convergència Democràtica de Catalunya (CDC) al Parlament de Catalunya entre 1980 i 1988 i regidor de l’Ajuntament de Manresa des del 1984 al 1988. Lluitador per la llengua, cultura i llibertats del país, les pregona arreu on va. A partir dels anys vuitanta, s’interessa per la Història de la Medicina i és autor de diversos llibres i articles.

Acadèmic corresponent de la Reial Acadèmia de Medicina (1991), Premi Jordi Gol Gurina de l’Acadèmia de Ciències Mèdiques i de la Salut de Catalunya i Balears (1994), Medalla Francesc Macià al Treball (1998) i Premi Oleguer Miró i Borràs (2000). L’any 2002, el Col·legi Oficial de Metges de Barcelona (COMB) li dedica el primer fascicle de la sèrie Memòria de la Professió i el Rotary Club Manresa – Bages crea el Premi Simeó Selga a les iniciatives d’entitats bagenques d’interès social sense ànim de lucre. L’any 2003, rep la Medalla de la Ciutat de Manresa i la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya.

Mor el 18 d’agost de 2010, als 96 anys d’edat. Deixa un ric testimoniatge de valors i actituds a la societat a la que ha servit. En agraïment i homenatge, l’Ajuntament de Manresa li dedica una plaça i el COMB declara l’any 2014 “Any Dr. Simeó Selga i Ubach”.

LGS