Idioma: Català | Castellano | English | Français traducido por Google translate

Galeria de metges

Biografia

Neix a Lleida el 29 del març de 1876 i mor a la mateixa ciutat el 4 d’abril del 1935. Estudia la carrera de metge a Saragossa, on esdevé president de l’”Ateneo Médico Escolar” d’aquesta ciutat. Un cop llicenciat, torna a la capital del Segrià el 1903. S’especialitza en Traumatologia tot i que Pere Castro és reconegut com l’iniciador de la Radiologia a Lleida. L’any 1912, ja disposa d’aquest servei a la seva consulta i, a més, l'utilitza per ajudar a extreure projectils allotjats en òrgans tous. Adquireix prestigi i renom en aquesta especialitat i és nomenat radiòleg de l’Hospital Militar i de la Beneficència Municipal de Lleida. Com ja havia succeït a Barcelona amb els radiòlegs Cèsar Comas Llaberia i Joaquim Pujol Camps, el lleidatà doctor Castro amb els seus Raigs X, s’erigeix en una personalitat màgica i misteriosa a ulls dels seus conciutadans. A tall d’exemple, durant les festes de Nadal de 1925, exposa sis radiografies a l’aparador de la Camiseria Ribé del carrer Major.

Molt vinculat a la vida col·legial, és un dels primers metges en afiliar-se al Col·legi de Metges de Lleida en uns temps en que la resistència a fer-ho és la norma. És el president de la institució col·legial lleidatana des de l’any 1908 fins al 1910, vicepresident el 1934 i, entre aquestes dates i en nombroses ocasions, forma part de la junta col·legial com a secretari general. Restablerta la Generalitat de Catalunya i agrupats els quatre col·legis catalans en un sol Col·legi de Metges de Catalunya, Pere Castro Vicén és elegit vicepresident de la Secció de Lleida i, també, conseller del Sindicat de Metges de Catalunya.

Molt amic dels infants, juntament amb Pere Soldevila, dissenya la figura del popular i entranyable Marraco, un drac gegant, que surt per primera vegada a la cercavila del pregó de la Festa Major de Lleida el 10 de maig del 1907.

En les eleccions municipals del 1917, el doctor Castro és elegit regidor de l’Ajuntament de Lleida just quan Humbert Torres, també metge, surt escollit alcalde de la capital del Segrià.

El 20 d’octubre de 1935, el consell directiu del Sindicat de Metges de Catalunya, al que sempre ha estat molt vinculat i del que n’ha format part com a representant de les comarques lleidatanes, es desplaça a Lleida per celebrar una sessió reglamentària. Després de dinar, el president Manuel Corachán i altres membres del Sindicat es traslladen al Cementiri Municipal per dipositar sobre la tomba del doctor Pere Castro “un magnífic ram de flors naturals portat de Barcelona dels qui havien estat en vida companys del difunt conseller”.

Pere Castro Vicén rep nombroses distincions com la Creu al Mèrit Militar amb distintiu blanc, la Creu d’Argent de la Creu Roja Espanyola i la Medalla del Setge de Girona.

MCS