Biografia
Neix a Calonge, població a la que se sent molt vinculat tota la seva vida i de la que n’és nomenat fill predilecte. Durant 22 anys, presideix la junta del patronat dels Festivals de Música de Calonge.
Del 1925 al 1931, estudia Medicina a la Universitat de Barcelona amb unes notes excel·lents. Per pagar-se els estudis, fa de dependent de farmàcia fins que el professor Agustí Pedro Pons li demana que l’ajudi en la seva consulta privada.
A l’acabar la carrera, és nomenat ajudant de classes pràctiques de la càtedra de Pedro Pons, qui li encarrega organitzar un gabinet de Radiologia i un arxiu de radiografies. De manera autodidacta, Vilaseca adquireix una gran experiència en aquest camp ja que l’esclat de la guerra civil li impedeix viatjar als centres europeus de prestigi. L’any 1946, quan es jubila el doctor César Comas, cap de departament i pioner de la Radiologia a Espanya, obté la plaça de cap del departament de Radiologia de l’Hospital Clínic per oposició i aquest servei s’esdevé la primera Escola de Radiodiagnòstic de Barcelona i una de les primeres d’Espanya.
Dedicat preferentment a la patologia òssia, Josep Maria Vilaseca té una activitat professional molt destacada tant en l’aspecte acadèmic com en l’àmbit docent, el clínic i de la gestió. Publica més de 100 treballs en revistes mèdiques i és present molt activament als congressos nacionals i internacionals de l’especialitat. Les sessions clíniques diàries al seu departament de l’Hospital Clínic -en les quals ell mateix revisa totes les radiografies que s’han fet l el dia anterior- són seguides per un ampli auditori de metges de l’hospital que aprenen de les interpretacions que fa el doctor Vilaseca.
President de la Societat Espanyola de Radiologia i Electrologia Mèdica (1959-1961), treballa intensament en la dignificació de l’especialitat radiològica en temps difícils. El 1980, en agraïment a la seva tasca li concedeixen la medalla d’or de la Societat. Anys abans, el 1974, ingressa a la Reial Acadèmia de Medicina de Catalunya.
MBC