Idioma: Català | Castellano | English | Français traducido por Google translate

Biografia

Fill de Joan Vilaseca Ascuasciati –professor de Mecànica i autor del llibre El contramestre de teixits: observacions i regles de treball, una obra de referència en el camp tèxtil publicada a Santa Coloma de Gramenet el 1923- i de Maria Segalés Deulonder, natural de Sant Feliu de Codines. Fetes les primeres lletres a la seva vila natal, quan té nou anys i com el seu germà Manel, el petit Joan és internat al Col·legi dels Germans de la Doctrina Cristiana de Manlleu. Després, també intern, fa els quatre primers cursos de batxillerat als Escolapis de Terrassa. Són uns anys en què Joan Vilaseca rep la influència del moviment nacionalista alhora que fa amistat amb poetes i artistes que influiran decisivament en el seu futur. Més endavant, comença a relacionar-se amb companys com Dídac Miejimolle, Miquelet Saladrigas i Josep Maria Serra que, com ell mateix, pretenen dinamitzar la vida cultural de Santa Coloma de Gramenet i, a l’empara de la Lliga Regionalista, inicien diverses activitats entre les quals destaca l’edició dels periòdics La Veu del Casal i El Brollador.

Titulat batxiller per l’Institut Provincial de Barcelona el 1921, Joan Vilaseca comença els estudis a la Facultat de Medicina de la Universitat de Barcelona on es llicencia el 1928. Com a alumne intern, s’ha especialitzat en Medicina Interna i Tisiologia, segons consta el març de 1929, data en què es registra al Col·legi de Metges de Barcelona per fer de metge a Santa Coloma de Gramenet on ha estat exercint des de l’acabament de carrera a la consulta pròpia que obre al primer pis del número 7 del Passeig de Mossèn Jaume Gordí, essent metge de la Mutualitat de Catalunya així com de la Mútua General, la Mútua Catalana, L’Abeille, Zurich i altres. Ja, quan es crea el Col·legi de Metges de Catalunya a finals del 1934, Joan Vilaseca fa constar que és metge titular i forense de Santa Coloma de Gramenet alhora que assisteix gratuïtament com a facultatiu al Dispensari Municipal i a la Creu Roja Espanyola, ens en què forma part de l'Assemblea Local. A més, l’any 1935, obté el títol d’Inspector Municipal de Sanitat i és nomenat secretari de la Junta de Sanitat local.

Membre del Sindicat de Metges de Catalunya, és vocal per Santa Coloma de Gramenet de la Secció Comarcal de Barcelona que, presidida per Jesús M Bellido i tenint de secretari Jeroni de Moragas, es construeix l'abril del 1931 i renova el càrrec el 1934. Acabada la Guerra Civil i depurat sense sanció, Joan Vilaseca continua exercint a la seva vila natal on, el 1944, se’l reconeix com a metge del Seguro Obligatorio de Enfermedad, el SOE. Home molt obert i molt actiu, l’any 1954, Joan Vilaseca és nomenat vocal representant per Santa Coloma de Gramenet de la Junta Comarcal del Col·legi Oficial de Metges de Barcelona pel Districte de Badalona que presideix Josep Vila Borràs. Entre altres fets, cal destacar que aquesta delegació col·legial és pionera en reclamar la creació d'una Escola d’Infermeria per a Santa Coloma. Més endavant, en la dècada que va del 1968 al 1978, Joan Vilaseca és president de l'Assemblea Local de la Creu Roja.

Aficionat que excel·leix com a pintor i com a poeta, encara és més remarcable la gran passió de Joan Vilaseca per la història i, especialment, per la recerca històrica de la seva ciutat, una activitat que conrea al llarg de la seva vida fins al punt de convertir-se en referent imprescindible a consultar si es vol conèixer el passat de Santa Coloma de Gramenet. Autor d'alguns llibres i de més de dos centenars d'articles històrics i culturals, és habitual col·laborador de la revista Grama, entre altres publicacions locals. Cal destacar entre les troballes de Joan Vilaseca, el descobriment que fa d'un capitell romànic del segle X que dóna a la ciutat i que, actualment, s’exposa a l’Església de Sant Josep Oriol.

Casat amb Montserrat Giralt Pascual des del 1934, Joan Vilaseca Segalés té sis fills, el segon d’ells és el metge cardiòleg Albert Vilaseca Giralt. També, dos néts han seguit la carrera mèdica: el traumatòleg Joan Vilaseca Pujol i la metgessa de Família Laia Fornells Vilaseca. A la nissaga s’afegeix, el seu germà i endrocrinòleg Raimon Vilaseca Segalés (Santa Coloma de Gramenet, 21/07/1923-15/04/2003) i, també un nebot, el metge de Família Jordi Vilaseca Canals.

Com a reconeixement a l’aportació a la investigació de la història de la població del doctor Joan Vilaseca Segalés i a la seva contribució i participació en l'àmbit cultural local, Santa Coloma de Gramenet ha batejat un dels Centres d'Assistència Primària de la població amb el nom de CAP Doctor Vilaseca. A més, el 1998, el Centre Fil·latèlic de Santa Coloma ret homenatge al metge i historiador gramenetenc amb una edició especial d’un sobre de correu postal que reprodueix el rostre del doctor Joan Vilaseca i Segalés que, abans de morir, deixa escrita la Història General de Santa Coloma de Gramenet.

JVC