Idioma: Català | Castellano | English | Français traducido por Google translate

Galeria de metges

Biografia

A la família de Pilar Corrons Cabal no hi ha metges ni ningú que tingui estudis superiors. El pare, Josep Maria Corrons, és músic aficionat i primer flautista del Gran Teatre del Liceu però treballa de comptable a la companyia “Madrid-Zaragoza-Alicante”. La mare, Dolors Cabal, fins abans de casar-se, és empleada d’un taller de planxisteria. Amb sorpresa de tota la família, a la edat de 14 anys, la filla decideix començar el batxillerat i el fa en molt poc temps en fer dos cursos per any, titulant-se el 1929. Per això, l’any 1930 i amb només 18 anys, comença els estudis de Medicina i els acaba el 1936, en un curs que només té dues noies i malgrat els avatars que ha de superar: el primer any de la carrera, mor el pare i està a punt d’abandonar i buscar feina davant el greu problema econòmic que ha d’afrontar la família. La mare, però, li dóna tot el seu suport perquè continuï estudiant fins al final. Després, quan és al darrer any, esclata la Guerra Civil i quan s’acaba, per decret, el nou govern anul·la la validesa de les llicenciatures cursades abans de l’Alçament. Novament, s'ha d’examinar de la majoria d’assignatures per aconseguir el títol de llicenciada en Medicina.

Acabada la carrera, l’any 1936, entra com alumna interna a l’Institut de Fisiologia de la Facultat de Medicina de Barcelona, dirigit pel professor August Pi i Sunyer. L’any 1938, aconsegueix la plaça de directora de la Casa del Repòs Infantil de Tiana. Quan s'hi fa càrrec, descobreix greus irregularitats administratives que comporten perjudicis en el benestar de les criatures ingressades. Tot i ser conscient que la denúncia d’aquestes irregularitats pot comportar-li represàlies per part dels responsables, la doctora Corrons no dubte en fer el que creu just i comunica els fets a les autoritats pertinents. Enfrontada a un tribunal popular, creat a l’efecte, defensa la seva visió de la situació amb fermesa i aconsegueix reconduir el centre pel camí correcte .

El 1939, finalitzada la Guerra Civil, entra a formar part de l’Escola de Fisiologia, dirigida pel mateix Pi i Sunyer. Realitza diferents tasques de recerca. Un any després, quan està fent un curs de formació en Anàlisis Clíniques al laboratori de Francesc Ferrer Solervicens, catedràtic de Patologia i Clínica Mèdica de l’Hospital Clínic, coneix a l’hematòleg, Josep Vives i Mañé.

Es casen l’any 1944 i, junts, creen un laboratori d’anàlisis clíniques de caràcter privat que s’esdevé el seu lloc de treball durant tota la seva vida professional. Durant 55 anys, el matrimoni Vives i Corrons hi treballa ininterrompudament amb la idea fonamental de donar suport eficient i de qualitat al diagnòstic clínic. Realitzen les proves analítiques sempre que ho sol·licita el metge i ofereixen el seu assessorament -sobre la base dels seus coneixements bioquímics i citològics de la sang- per una millor interpretació dels resultats.

Dona íntegra i valenta mai va dubtar en la seva capacitat d’aconseguir tot el que desitjava per si mateixa.

Pilar Corrons, metgessa i investigadora, és la protagonista del primer programa d’entrevistes Retrat de dona, emès el 17 de gener de 1982 a la TVE de Catalunya.

JLVC-MPVC