Idioma: Català | Castellano | English | Français traducido por Google translate

Biografia

Filla d’una família burgesa, cursa els estudis a les Dames du Sacré Coeur i, després, estudia a la Universitat de Barcelona. Abans d’acabar la carrera i durant la guerra civil espanyola, primer, és directora de les guarderies de les fàbriques Bofarull de Sants i Montalfita de Badalona. Després, quan és tècnica del Departament d’Assistència Social de la Generalitat de Catalunya, és nomenada responsable de les guarderies de guerra. Dolors Canals és una de les artífexs d’un projecte educatiu per a criatures de 0 a 6 anys.

Acabada la guerra s’exilia a França i, poc després, passa a la República Dominicana amb el seu marit, el pintor Joan Junyer, a qui ha conegut en una exposició i amb qui es casa poc abans de deixar Catalunya l’any 1938. L’any 1940, des de la República Dominicana, on fa de professora de Pediatria i Puericultura, marxa a Cuba. A L’Havana, continua la seva recerca en nounats a l’Hospital Calixto Garcia i, alhora, col·labora al Boletín de la Sociedad Cubana de Pediatria.

A finals del 1942, marxa a Estats Units on s’hi estableix per dirigir el Inwood Child Center de Nova York. A més, des de l’any 1944 al 1953, Dolors Canals ésla cap del programa de ràdio Informació puericultora de la CBS novaiorquesa i que, després, s’adapta a altres països americans. Posteriorment, de 1963 a 1972, treballa a l’Editor International Publications i dirigeix el departament mèdic del Manager Medical Literature Control.

Torna a Barcelona l’any 1976 i funda el Centre 0-3, per al desenvolupament humà, dedicat a la documentació, recerca i formació del professorat de Puericultura. El criteri pedagògic de Dolors Canals es basa en que el tracte que reben els nens durant els primers tres anys de vida, té una importància fonamental pel seu desenvolupament personal.

MBC