Idioma: Català | Castellano | English | Français traducido por Google translate

Biografia

Neix a Barcelona. De molt jove sent la vocació per millorar la vida de les persones i es matricula a la Facultat de Medicina de la Universitat de Barcelona on es llicencia l’any 1977. Vinculat des d’estudiant a l’Hospital Clínic, l’any 1979 inicia l’especialització com a resident MIR de cirurgia toràcica en aquest centre. Durant la residència rep el mestratge del professor Sánchez-Lloret al que considera el seu preceptor. Després de la residència, guanya la plaça de metge adjunt a l'Hospital Virgen de Covadonga d'Oviedo (Astúries). Durant aquests anys complementa la pràctica quirúrgica amb estades clíniques a centres hospitalaris del Canadà i Estats Units d’Amèrica (Hospital General de Toronto, Hospital Monte Sinaí, Memorial Sloan Ketterig Center i Barnes Hospital, de Saint Louis). Durant aquelles experiències el seu interès es centra en el trasplantament pulmonar, que s'havia realitzat per primera vegada a l’Hospital General de Toronto l’any 1983.

Un cop retornat, presenta la tesi doctoral a la Universitat de Barcelona (1987) i obté la plaça de cap del Servei de Cirurgia Toràcica a l'Hospital de Cruces (Baracaldo). En aquesta etapa al País Basc a més d’una intensa activitat quirúrgica aconsegueix l'acreditació d’aquest centre per a la docència de residents MIR en aquesta especialitat. El 1991, retorna a l'Hospital Clínic de Barcelona, substituint al professor Emilio Letang com a cap de secció i professor titular de cirurgia. Quan el professor Sánchez-Lloret és nomenat cap de departament, Emili Canalís ocupa interinament la plaça de cap del Servei de Cirurgia Toràcica. Des d’aquest càrrec introdueix noves i innovadores línies de treball, entre les quals destaca la cirurgia de reducció de volum pulmonar en l’emfisema. L’any 2005 es produeixen canvis importants al servei de l’Hospital Clínic i Emili Canalís decideix traslladar-se a l’Hospital Joan XXIII de Tarragona com a cap de secció. En aquest nou treball desenvolupa línies innovadores en els tractaments del càncer de pulmó, de la pleura i del mediastí, les correccions de pectus excavatum i la cirurgia mínimament invasiva.

A més d’una intensa activitat clínica, tant en la medicina pública com en la privada, Emili Canalís cursa el mestratge gestió hospitalària i serveis de salut de la Universitat de Barcelona (2002) i desenvolupa una activitat docent pregrau durant més de quinze anys. Primer ho fa com a professor titular de cirurgia a la Universitat de Barcelona i posteriorment a la Universitat Rovira i Virgili. Com a docent de postgrau, imparteix cursos i seminaris sobre temes innovadors com la cirurgia amb làser o la cirurgia toracoscòpica.

En l’àmbit associatiu, Emili Canalís desenvolupa una important tasca organitzativa i docent a la Sociedad Española de Cirurgia Torácica (SEPAR), de la qual va ser un membre molt actiu i paral·lelament, va ser membre fundador de la Societat Catalana de Cirurgia Toràcica, on va ser president. Ha tingut una important presència en diverses organitzacions i societats científiques internacionals com la Society of Thoracic Surgeons o l’European Society of Thoracic Surgeons.

Emili Canalís va morir el 2023 desprès d’una llarga malaltia. Els que el van conèixer en destaquen la trajectòria professional com la d’un metge empàtic, innovador i entusiasta amb un perfil humà vitalista, amant de la família i de la seva gran afició, el mar i la vela.

GCG