Idioma: Català | Castellano | English | Français traducido por Google translate

Biografia

Estudia el batxillerat superior a l’Institut de Girona i ingressa a la Facultat de Medicina de la Universitat de Barcelona l’any 1964. Es llicencia el 1971 i s’especialitza en Psiquiatria el 1975. Des del 1980, ocupa la plaça de Neuropsiquiatria a Ripoll i Olot i es converteix en una figura clau en la creació de la xarxa de salut mental del Ripollès.

Jordi Pujiula fa palesa la seva implicació amb la professió mèdica participant activament en les institucions que la representen. El 1989, impulsa -i inicialment presideix- la filial de la Garrotxa de l’Acadèmia de Ciències Mèdiques de Catalunya i Balears. Més endavant, esdevé vicepresident del Col·legi de Metges de Girona des del 1998 al 2002, moment en que és nomenat primer president de just constituïda Fundació Pascual i Prats, entitat dedicada a la promoció d'estudis i investigacions mèdiques dins del territori català. El 2004, rep el Premi d'Excel·lència Professional Mèdica en Humanitats, atorgat pel Consell de Col·legis de Metges de Catalunya. El 2008, esdevé Acadèmic corresponent de la Reial Acadèmia de Medicina de Catalunya.

Historiador important de la Guerra Civil i expert en l’estudi del franquisme a la Garrotxa, treballa perquè la memòria dels vençuts no s’oblidi -el seu pare, Gabriel Pujiula i Carrera, havia estat un militant destacat del BOC i del POUM durant la República- i es transmeti a les noves generacions. Escriu nombroses monografies i articles sobre altres aspectes de la història olotina, com ara el caràcter dels garrotxins, les llegendes populars, l’arquitectura industrial o la vida d’altres olotins il·lustres.

Olotí militant, s’implica en la vida social i cultural des de jove. Fa teatre, és redactor i col·laborador a diferents revistes com Olot - Misión, L’Olotí, Gra de Fajol, Doble 7 i 440, és un dels redactors del projecte de reforma del nucli antic, president de l’associació gastronòmica El Cassolot, president del Patronat d'Estudis Històrics d'Olot i Comarca del 1993 al 2011, columnista als diaris El Punt i La Vanguardia i, a més, col·labora amb Ràdio Olot i Olot Televisió. L’any 2000, rep l'homenatge en els Premis Ciutat d'Olot. El 2006, és pregoner de les Festes del Tura. Per la seva tasca, Pujiula esdevé una persona de gran influència en la societat civil garrotxina.

La mort de Jordi Pujiula interromp l’estudi sobre les depuracions sofertes pels metges de Girona acabada la Guerra Civil així com la seva entusiàstica tasca amb el Museu del Metge Rural de Sant Feliu de Guíxols.

FXCC