Idioma: Català | Castellano | English | Français traducido por Google translate

Biografia

Neix a Lleida. La seva infància està marcada pel compromís i l’entusiasme per les ciències que el porten a matricular-se a la Facultat de Medicina de la Universitat de Barcelona on es llicencia el 1978 i també a la de farmàcia on obté la segona llicenciatura. Exerceix com a metge de família a l’Institut Català de la Salut i s’especialitza en medicina interna i farmacologia clínica.

El seu entusiasme per aconseguir medicaments amb les màximes garanties de seguretat i eficàcia el motiven per incorporar-se al Departament de Farmacologia Clínica de l’Hospital de Sant Pau, on assoleix el càrrec de cap clínic.

L’any 1994 es trasllada a Londres per ocupar-se de la direcció del departament de medicaments innovadors de la European Medicines Agency (EMA). La creació de l’Agencia Española de Medicamentos y Productos Sanitarios (AEMPS) significa un repte per Torrent-Farnell que accepta ser el primer director de la nova entitat. Sota la seva direcció (1998-2000) aquest organisme públic de caràcter autònom, adscrit al Ministeri de Sanitat i Consum, inicia una llarga trajectòria d'autorització i control de medicaments d'ús humà, tot incorporant posteriorment competències relatives a medicaments d'ús veterinari.

Entre els anys 2002 i 2012 assumeix la direcció de la Fundació Doctor Robert, un centre de formació continuada i de postgrau en ciències de la salut adscrit a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB).

El 2000 és elegit com el primer president electe del Comitè de Medicaments Orfes (2000-2007) i designat membre del Comitè d'Assessoria Científica de la European Medicines Agency (EMA) fins al 2016. A partir de la presidència del Consell Assessor de Tractaments Farmacològics d'Alta Complexitat del Servei Català de la Salut (2010-2016), accedeix al càrrec de director de l'Àrea del Medicament del CatSalut.

El seu caràcter innovador el duu a ser un dels pioners en la recerca sobre el tractament de malalties poc freqüents, tot col·laborant en l'elaboració de l'estratègia nacional sobre el tema del Ministeri de Sanitat i impulsant la Comissió Assessora de Malalties Minoritàries. També és designat president el Comitè Científic Extern del Centre de Recerca Biomèdica en Xarxa de Malalties Rares (CIBERER).

En l’àmbit docent, Torrent-Farnell és professor titular del Departament de Farmacologia, de Terapèutica i de Toxicologia de la UAB des de 1992 i participa en nombrosos cursos i seminaris.

Torrent-Farnell és reconegut com a expert en diverses institucions com el Conseil Scientifique de l'Agence Nationale de Sécurité du Médicament et des Produits de Santé de França (2009-2016) i com a membre del Comitè Deontològic de Farmaindústria (2002-2017). També és membre del Rare Diseases Task Force DGSanco i president del Therapies Scientific Committee de l'International Rare Diseases Research Consortium (IRDiRC) del 2011 al 2016. És un col·laborador destacat d'EURORDIS (Rare Diseases Europe) en programes de recerca i impulsa programes com l’EURORDIS Summer School i el programa EUPATI, contribuint a l'empoderament dels pacients i a la formació d'advocats dels pacients.

La seva dedicació i lideratge en el camp de la farmacologia clínica i les malalties rares són reconeguts amb diversos premis i guardons, destacant-se la distinció internacional de l'Associació de Pacients de Malalties Rares dels Estats Units (NORD; 2005), l'Ordre Civil del Ministeri de Sanitat (2009), el premi especial FEDER a la dedicació vers les persones amb malalties poc freqüents (2011), la distinció especial al lideratge en malalties rares a Europa per la Federació Europea de Pacients de Malalties Rares (EURORDIS; 2015), i el reconeixement pel seu compromís i lideratge a les Malalties Minoritàries pel comitè organitzador del Dia Mundial de les Malalties Minoritàries a Catalunya (2023).

Torrent-Farnell mor sobtadament a Barcelona a 69 anys deixant un llegat que perdurarà com a testimoni del compromís incansable amb la salut i el benestar de les persones afectades per malalties poc freqüents.

GCG