Idioma: Català | Castellano | English | Français traducido por Google translate

Biografia

Neix a Zamora l’any 1935, fill de Noemí Acedo Junquera i el metge José Temprano Martínez. Finalitza el batxillerat el 1952 amb el millor expedient acadèmic de la província de Zamora. Es matricula a la Facultat de Medicina de la Universitat de Madrid on obté la llicenciatura el 1959. Acabat de llicenciar orienta la seva formació vers l’oftalmologia, on s’especialitza i inicia la seva trajectòria professional a la seva ciutat natal. L’any 1963 es trasllada a Barcelona i entra a formar part del Centre d’Oftalmologia Barraquer, entitat a què continuarà vinculat durant tota la seva vida professional.

En aquest centre esdevé una figura fonamental al departament de còrnia i, de forma especial, en els trasplantaments. La seva dedicació i estudi a aquesta faceta de l'oftalmologia el converteix en una de les màximes autoritats en aquest camp i específicament en les osteo-odonto-querato-pròtesis (implantació d'una còrnia artificial o queratopròtesi) on és reconegut com un dels millors superespecialistes mundials. Es dona la circumstància que, als inicis d’aquesta complicada tècnica, col·labora amb Benedetto Strampelli de l’Ospedale di San Giovanni in Laterano de Roma, aconseguint el desenvolupament d’aquesta alternativa quirúrgica al transplantament heteròleg de còrnia. La seva projecció internacional culmina el 1996 quan és nomenat metge dels sistemes públics de la Unió Europea.

L’any 1981 finalitza els seus estudis de doctorat, amb menció d'excel·lent cum laude amb la tesi titulada: “La Autoqueratoplastia como operación reconstructiva del segmento anterior del ojo” a la Facultat de Medicina de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB).

En l’àmbit de la investigació, Temprano participa amb un centenar de comunicacions, cursos i seminaris en congressos, reunions i jornades de l’especialitat tant nacionals com internacionals. També és autor de més de 100 publicacions en monografies i revistes oftalmològiques. A més, assumeix el paper de director de la Revista d’Or d’Oftalmologia (1983), proporcionant un espai per al desenvolupament i la difusió de la recerca científica oftalmològica.

La dedicació del Dr. Temprano a la docència es reflecteix en la seva tasca com a professor a l’Escola Professional de l’Institut Barraquer de 1972 a 1993, i posteriorment al Centre Universitari Barraquer des de 1994 fins als seus darrers dies.

Temprano és un membre actiu de diverses societats oftalmològiques nacionals i internacionals, inclosa la Sociedad Española de Oftalmología, l'Institut Barraquer, l’European Contact Lens Society of Ophthalmologists, la Societat Catalana d’Oftalmologia, l’Acadèmia de Ciències Mèdiques de Catalunya i Balears, i la Societé Française d’Ophtalmologie.

Entre els seus premis i guardons destaca la medalla d’or de la Fundació AMADE (1983), el títol de Grande Ufficiale della Ordine al Mérito de la República Italiana la més alta condecoració civil atorgada pel Govern d'Itàlia (2002) i el Lifetime Achievement Award, que li va atorgar el Grup d'Estudi Internacional de Queratopròtesi el 2018 pel desenvolupament de l'osteo-querato-pròtesi.

La seva contribució al camp oftalmològic es reconeix amb l'elecció com a acadèmic corresponent de la Reial Acadèmia de Medicina de Catalunya el 1994.

José Temprano mor a 86 anys a Barcelona essent reconegut com un dels referents internacionals en el camp de l’oftalmologia.

GCG