Idioma: Català | Castellano | English | Français traducido por Google translate

Biografia

Fill del metge Manel Baselga i Monte i de la infermera Esther Torres. El pare, metge del treball i higienista, va col·laborar en la construcció de les Casetes Blanques, promoció de la Cooperativa Barcelonesa al barri de Montbau, on visqué la família. Estudia el batxillerat als Jesuïtes de Casp i de Sarrià de Barcelona. L’any 1976 es matricula a la Facultat de Medicina de la Universitat Autònoma de Barcelona i es llicencia el 1982. Obté el grau de doctor amb premi extraordinari el 1992. Cursa l’especialitat al Servei de Medicina Interna de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron.

L’any 1986 es trasllada a Nova York on cursa de nou la residència de medicina interna al Departament de Medicina de la State University of New York i posteriorment l’especialitat d’oncologia al Memorial Sloan Kettering Cancer Center, titulant-se el 1992. Compagina el treball de metge adjunt del Memorial Hospital for Cancer & Allied Diseases amb el de cap del Servei d’Oncologia Mèdica de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron. El 2007 és designat director del VHIO (Vall d’Hebron Institut d’Oncologia) liderant un equip multidisciplinari, referent internacional, que integra l'assistència a pacients amb un programa d'investigació bàsica, clínica i translacional. El març de 2010 accepta la proposta de l’Harvard University per dirigir la divisió d'oncologia-amb més de 100 investigadors al MGH (Massachusetts General Hospital) de Boston, càrrec que exerceix fins al 2013. El 2011 és nomenat director mèdic de l'Hospital Memorial Sloan Kettering Cancer Center de Nova York que dirigeix fins al 2018, quan va dimitir per un conflicte d'interessos amb la indústria farmacèutica. El 2019, Baselga es trasllada a la indústria farmacèutica com a vicepresident executiu de recerca i desenvolupament oncològic d’AstraZeneca.

La seva trajectòria com a investigador en els camps de l’oncogenètica i l’oncoteràpia es concreta en més de 500 assajos clínics publicats en revistes d’alt factor d’impacte.

En l’àmbit docent, la seva trajectòria s’inicia com a professor de medicina al Memorial Sloan Kettering Cancer Center (1994), professor titular al Departament de Medicina de la Universitat Autònoma de Barcelona (1996) i finalment catedràtic de medicina a la mateixa universitat (2008), càrrec que compagina amb el catedràtic del Departament de Medicina de l’Harvard Medical School (2010) i del Weill Cornell Medical College (2013).

Va rebre una vintena de premis nacionals i internacionals amb relació a la seva trajectòria dins l’oncologia. Entre ells destaquen el Young Investigator Award de la American Association for Cancer Research (1999), el de la European Society Medical Oncology - ESMO (2003), el de l’Excel·lència Professional del CoMB (2006) i el XXVIII Premi Internacional Catalunya atorgat cada any per la Generalitat de Catalunya (2016).

Va morir el 21 de març de 2021 víctima d’una malaltia neurodegenerativa poc freqüent: la malaltia de Creutzfeldt-Jakob. Després de la seva mort, la família del Dr. Baselga va impulsar un projecte de donacions per finançar la recerca sobre aquesta malaltia que van ser donades íntegrament a l’Hospital Clínic de Barcelona.

GCG