Idioma: Català | Castellano | English | Français traducido por Google translate

Biografia

Estudia a l’Ateneu Montserrat del Centre Montserrat-Xavier d’Hostafrancs on finalitza el batxillerat l’any 1972 i el COU el 1973. L’any 1974 es matricula a la Facultat de Medicina de la Universitat de Barcelona (UB), alternant els estudis amb feina d’administratiu a l’antiga fàbrica tèxtil Serra-Balet i donant classes particulars a infants i adolescents. L’any 1981 obté el títol de llicenciat i obre consultori propi al barri de Sants de Barcelona, inicialment al carrer Blanco núm. 54 i posteriorment al carrer Tenor Masini núm. 6, on va exercir la medicina general, familiar i comunitària en l’àmbit privat, durant tota la seva carrera professional en aquest barri, on va viure i créixer, i amb el qual estarà vinculat tota la seva vida.

El Dr. Collado és un metge de família vocacional, noble i carismàtic, que s’ocupa de la prevenció, el diagnòstic precoç i el tractament dels problemes de salut dels seus pacients alhora que, atès el seu caràcter respectuós, empàtic, afable, compassiu i servicial, dedica molta atenció a millorar la qualitat de vida dels seus pacients, guanyant-se la seva estima i essent altament considerat pels seus col·legues de professió. El seu exercici clínic és metòdic, rigorós, entregat i amb gran sentit d’humanitat. La seva dedicació professional es dirigeix també a la medicina forense, la medicina pericial i les cures pal·liatives. Exerceix de metge forense adscrit al jutjat de Sant Feliu de Llobregat entre el 1988-1990. L’any 2000 obté el Màster en Valoració del Dany Corporal per la UB, que l’acredita per a exercir de pèrit mèdic judicial i d’assegurances, activitat que compaginarà des d’aleshores amb la medicina general. En la darrera etapa professional, a més, s’integra com a facultatiu de cures pal·liatives domiciliàries a l’equip del Programa d’Atenció al Pacient Pluripatològic d’Assistència Sanitària (PAPPA) a partir del 2015, vessant holística que també durà a terme fins a la seva defunció.

La seva responsabilitat cívica l’orientà a col·laborar amb l’administració local, essent coordinador mèdic dels programes d’educació sanitària de l’Ajuntament de L’Hospitalet de Llobregat entre 1982-1983, assessor mèdic de l’Ajuntament de Masquefa entre 1985-1988 i membre del consistori del districte de Sants-Montjuïc el 1990.

Al marge de la seva dedicació professional, el Dr. Collado fou un amant de la natura i el muntanyisme des de la seva joventut, pujant el Montblanc l’any 1977 i molts altres cims dels Pirineus, així com fent el pelegrinatge a Santiago de Compostel·la pel camí francès el 2017. També fou amant de la fotografia artística, obtenint el premi Menarini el 2004.

Durant els primers dies de la pandèmia COVID-19, el Dr. Collado continua atenent als pacients a la seva consulta del barri de Sants i fent les visites domiciliàries dels pacients en cures pal·liatives del SCIAS-Hospital de Barcelona. Continua treballant malgrat patir la simptomatologia d’infecció per SARS-CoV-2 fins a empitjorar críticament, havent d’ingressar a l’UCI de l’Hospital de Barcelona, on va morir al cap de poques hores el dia 18 de març de 2020, essent el primer metge de l’Estat víctima en la lluita contra la COVID-19.

Tot i que ell mai va buscar reconeixements, el 15 de juliol 2021 al Palacio Real de Madrid, S. M. el Rei Felipe VI li va atorgar la Gran Creu de l’Orde del Mèrit Civil a títol pòstum, en atenció a l'extraordinària entrega com a professional sanitari que va morir en la lluita contra la COVID-19, i al seu comportament en defensa de la vida i de la salut dels ciutadans, que ofereix un exemple perdurable a generacions futures.

Francesc Collado fou un metge de família compromès, un clínic abnegat, un gran treballador i un excel·lent pare de família. Un dels seus fills, el Dr. Francesc Collado-Roura i Hernández, ha esdevingut un cirurgià general i digestiu que, inspirat pel seu pare, ha heretat la seva dedicació incansable vers el benestar dels seus pacients.

GCG