Biografia
Estudia els seus estudis de primària i de batxillerat al Col·legi dels Jesuïtes del carrer Casp de Barcelona. Inicia la carrera a la Facultat de Medicina de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) el curs 1974-1975, a l’edat de setze anys. Es llicencia el 1980. S’especialitza en Medicina Intensiva el 1986, després de cursar la residència a l’UCI de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, entitat amb la qual continuarà vinculat durant tota la seva carrera professional. Obté el títol de doctor per la UAB el 1991 amb qualificació cumlaude unànime amb la tesi “Estudio e interés clínico de la medida de la capacidad residual en pacientes con insuficiencia respiratoria aguda ventilados mecánicamente”.
La seva activitat de recerca s’adreça cap a la fisiopatologia respiratòria desenvolupada pel professor John B. West i especialment sobre les, fins llavors, desconegudes repercussions pulmonars de la ventilació mecànica. Com a clínic de l’UCI, Jordi Mancebo trasllada els problemes quotidians de la pràctica mèdica a la investigació. El resultat d’aquest esforç són més de 300 investigacions publicades a revistes internacionals amb un alt factor d’impacte, entre les quals destaquen: The New England Journal of Medicine, American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine, Intensive Care Medicine, Chest, JAMA. Els estudis sobre ventilació no invasiva i l'optimització del mode ventilatori per tractar la Síndrome de Destret Respiratori Agut (SDRA) canvien la pràctica clínica arreu del món. L'últim estudi multicèntric en què va participar com a investigador va ser el que demostrava que posar els pacients intubats en posició decúbit pron –de bocaterrosa– afavoria l'oxigenació dels pulmons i millorava el pronòstic. Aquest avenç va resultar cabdal, durant la pandèmia de COVID-19, per salvar la vida de centenars de pacients crítics.
Alterna la seva pràctica clínica i de recerca amb diverses estades a centres d'excel·lència Hospital Henri Mondor de París, Universitat de Montreal, Loyola University Chicago, National Institutes of Health [Bethesda], Mayo Clinic, Yale University School of Medicine, McGill University, University of Toronto, Denver Health Medical Center, University of Arizona. Cal destacar la tasca internacional en xarxa, juntament amb Laurent Brochard i Tommaso Mauri, del Pleural Pressure Working Group (PLUG), dedicat a l'estudi i l'optimització de la mecànica pulmonar amb la utilització de la manometria esofàgica i gàstrica. Al llarg de la seva trajectòria professional va impartir 209 conferències a congressos nacionals i 603 a congressos internacionals, mostra de la seva destacable activitat arreu al món. Així mateix, va ser editor d’Intensive Care Medicine, així com revisor en actiu de 20 revistes indexades entre les quals destaquen The Lancet, Chest, American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine, Critical Care Medicine, per la seva difusió i impacte científic. Jordi Mancebo va ser un membre actiu de la Société de Réanimation de Langue Française (SRLF) i de l’American Thoracic Society (ATS), així com de diverses societats científiques de Portugal, Mèxic i de Sud-amèrica.
En l’àmbit de gestió, el 2009 es fa càrrec de la direcció del Servei de Medicina Intensiva del Sant Pau, càrrec que desenvolupa fins al final dels seus dies. Ocupa diversos càrrecs directius a l'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau de Barcelona com el de subdirector de Gestió Clínica.
Des del punt de vista docent, des del 2017 és professor titular al Departament de Medicina de la Universitat de Montreal, al Canadà i professor associat del Departament de Medicina de la Unitat Docent de Sant Pau. Al llarg de la seva trajectòria, va dirigir 11 tesis doctorals.
La seva dilatada experiència en recerca li va valdre diversos premis i distincions nacionals i internacionals. L'any 2013 va rebre el Premi a l'Excel·lència Professional del Col·legi Oficial de Metges de Barcelona (COMB). Era soci d'honor de la Societat Catalana de Medicina Intensiva i Crítica (SOCMIC) i, el juny del 2022, fou homenatjat i distingit per la Societat Espanyola de Medicina Intensiva, Crítica i Unitats Coronàries (SEMICYUC), així com de la Societat de Medicina Intensiva Europea (ESICM) el mes de maig de 2022, per ser un referent de la medicina intensiva i un exemple d'excel·lència mèdica a l'Estat espanyol.
Investigador innovador i clínic privilegiat amb una visió ètica i humanitària del sofriment dels pacients, el seu llegat ha transformat el tractament de la insuficiència respiratòria a les UCIs i ha contribuït a construir un nou model de pràctica clínica que segueix continua durant el primer quart del segle XXI.
GCG