Idioma: Català | Castellano | English | Français traducido por Google translate

Biografia

Net de Ricard Solà i Espriu, metge forense dels Jutjats d’Arenys de Mar. Estudia el batxillerat al Col·legi Germans Maristes del passeig de Sant Joan de Barcelona. Es llicencia el 1975 a la Facultat de Medicina de la Universitat de Barcelona (UB) i obté el títol de doctor per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) el 1991 amb la tesi “Paracentesis evacuadora total asociada a infusión intravenosa de dextrano 40 en el tratamiento de la ascitis tensa del enfermo con cirrosis hepática”. S’especialitza en gastroenterologia a l’Hospital del Mar de Barcelona, entitat amb qui continuarà vinculat durant tota la seva carrera professional. Exerceix com digestòleg de 1981 a 1992, quan és anomenat cap de la Secció d’Hepatologia.

La seva activitat de recerca s’adreça cap a tot l’espectre de les malalties hepàtiques promovent, el 2000, la creació del Grup de Recerca Hepatològica de l’Institut Hospital del Mar d’Investigació Mèdica (IMIM). Sota el seu lideratge, aquest grup segueix diverses línies d'investigació clínica: la història natural de la cirrosi descompensada i, especialment, la resposta virològica i la cinètica viral durant el tractament de l'hepatitis C, així com l’adherència al tractament dels pacients.

Des del punt de vista docent, des del 1986 és professor titular al Departament de Medicina de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), assolint la plaça de catedràtic en l’últim tram de la seva carrera docent.

Músic autodidacta, inicia la seva trajectòria amb el grup de rock The SkiBolts i forma un duet amb en Manel Cobarsi amb el qual guanya el premi del Primer Festival de la Cançó d’Arenys de Mar. Composa i interpreta música pel Grup de Teatre Inestable format per professionals de l’Hospital del Mar. Es va associar amb músics d’Arenys de Mar constituint el grup Setembre. Autor de composicions com Amazònia, La Caixa de Pandora i Rèquiem dels Rials. Destaca sobretot la seva relació amb la música de jazz de la qual esdevé un destacat intèrpret i compositor.

Al marge de la seva dedicació professional a l’hepatologia, el doctor Solà va gaudir amb entusiasme de la música i va deixar una gran empremta a la vida cultural d’Arenys de Mar.

GCG