Idioma: Català | Castellano | English | Français traducido por Google translate

Biografia

Nascut a Barcelona el 1930, amb les penúries de la postguerra va haver de començar a treballar molt jove, i compaginà el treball amb els estudis de medicina a la Universitat de Barcelona, on es va llicenciar l’any 1956. Exercí com a metge de capçalera i metge general en diferents indrets: primer a la Serra del Cadí, després a Manresa i finalment a Andorra.

Posteriorment, es va especialitzar en otorinolaringologia a l’Hospital de Sant Pere Clavé, sota el mestratge dels doctors Eduardo Berini i Torrents, ambdós provinents de l’escola del professor Ferran Casadesús de l’Hospital Clínic. Va realitzar la tesi doctoral sobre l’embriologia dels cartílags alars nasals a la Càtedra d’Anatomia Humana de la Universitat de Barcelona.

Va completar la seva formació en la vessant oncològica a l'Institut Gustave-Roussy de París amb el professor Cachin, obtenint el diploma en Cancerologia de Cap i Coll. Aquesta estada a França va exercir una notable influència sobre Burgués.

Va entrar a treballar com otorinolaringòleg al Servei d’Oncologia de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau. Degut a la reestructuració del Servei d’Oncologia d’aquesta hospital, va marxar a treballar al Servei d’ORL de l’Hospital Municipal de Badalona, sota la direcció del Dr. Joan Monés. En aquest període va treballar a l’ambulatori de la Torrassa de l’Hospitalet de Llobregat.

Va retornar a l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, aquest cop al Servei d’ORL sota la direcció del professor Pere Abelló a l’any 1984. Va ser nomenat cap de la Secció de Patologia Cèrvico-Facial, i posteriorment cap de la Unitat i director del Programa de Tumors de Cap i Coll, fins l’any 1997, quan es va jubilar.

En aquest segon període (1984-1997) a l'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau és on va desenvolupar totes les seves idees sobre els tumors de cap i coll. Va crear la base de dades del Servei d’ORL, va reforçar els comitès de tumors establint una línia de col·laboració molt estreta amb oncologia mèdica i oncologia radioteràpica, reforçant, també, els protocols de tractament. Burgués destacà en la seva visió de la necessitat de controls de qualitat; va impulsar una cirurgia més moderna i introduí la rehabilitació integral d’aquests malalts, sempre de la mà d’un equip multidisciplinari.Va estimular molt la presència del servei a nivell nacional i internacional amb aportacions als congressos. Assistí de forma regular a les reunions de la Societat Francesa de Oncologia Cèrvico-Facial i va participar activament en l’inicií de la Societat Europea de Laringologia fundada l’any 1994.

Un cop jubilat va continuar vinculat al Servei d’ORL l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau i també a l’Escola de Patologia del Llenguatge, fins a la seva mort l’any 2001.

MQA