Idioma: Català | Castellano | English | Français traducido por Google translate

Galeria de metges

Biografia

Fill de Maria Roig Mallafré i Joan Rubió Bellver (1870-1952) un conegut arquitecte modernista, deixeble de Gaudí, que va ser president del Cercle Artístic de Sant Lluc.

Rubió estudia el batxiller a l’Institut Balmes, llavors fa la carrera de medicina a la Universitat de Barcelona, on es llicencia el 1944. Format en histopatologia cutània a l’ombra del seu mestre, Xavier Vilanova i Montiu, el segueix quan aquest ocupa la Càtedra de Dermatologia a Valladolid (1942), a València (1944) i finalment a Barcelona, on des de 1965 és professor ajudant de la càtedra.

El 1952 es casa a Sitges amb Dolors Garcia-Munté López. Es converteix en l’histopatòleg del Servei de Dermatologia (així signava els seus informes) i col·labora amb altres dermatòlegs de la càtedra interessats amb la histopatologia, com Francesc Grimalt i Sancho.

Tot i ser un referent obligat en la histopatologia cutània a Barcelona, escriu poc i tampoc presenta comunicacions a congressos i presentacions. Malgrat tot és probable que moltes de les descripcions histopatològigues dels articles de Xavier Vilanova fossin escrites per ell. Va col·laborar de forma significativa en els cursos internacionals de patologia quirúrgica organitzats per Llorenç Galindo a Barcelona a la dècada de 1970. Va ensenyar dermopatologia a moltes generacions de dermatòlegs i patòlegs al seu laboratori de la Càtedra de Dermatologia de la Universitat de Barcelona. Més tard, treballà a la Clínica Corachan durant molts anys.

Cal destacar la seva capacitat inventora de nous aparells. Els anys seixanta idea un petit micròtom per biòpsies intraoperatòries, i també un petit aparell d’inclusió automàtica en parafina que és fabricat per la casa MYR de Barcelona i que és el primer processador usat a Espanya en el moment que la inclusió en parafina comença a introduir-se rutinàriament en alguns laboratoris.

Joan Rubió era una persona educada i de gran cultura, molt amable i sempre disposat a ajudar als altres, polifacètic i aficionat a la pintura en els moments de lleure, que encarna la histopatologia cutània a Catalunya de manera absoluta.

XSV