Idioma: Català | Castellano | English | Français traducido por Google translate

Biografia

Nascuda a Lleida durant la seva joventut no es planteja ser metgessa. Els seus pares no creuen que les noies hagin d’anar a la universitat. Estudia comerç, francès i, sobretot, música. El cinquè i darrer curs de piano guanya la medalla d’or del Conservatori Municipal de Lleida. Quan té 18 anys d’amagat prepara i obté el batxillerat superior i es desplaça a Barcelona, per fer el COU, on ha trobat una plaça de secretària, tot i que no sap encara com seguir estudiant. En un examen psicotècnic li determinen una bona aptitud per la medicina. Al mateix temps coneix al qui serà el seu marit, Jordi Forns, un enginyer que l’anima a matricular-se a la Facultat de Medicina de Barcelona. Casada i amb dos fills, es llicencia el 1978 amb un excel·lent.

Sense cap vocació per una especialitat concreta fa el MIR a l’Hospital Prínceps d’Espanya d’oncologia radioteràpica i s’incorpora en aquesta especialitat a l’Hospital Clínic, on ha fet tota la seva carrera professional fins a arribar a la categoria de consultor sènior. Ha fet diverses estades en hospitals estrangers per aprendre temes específics, a l’Institut Goustave Roussy a París, al Memorial Sloan Kettering Cancer Center de Nova York i a l’Istituto Europeo di Oncologia.

El 2006 aconsegueix el doctorat cumlaude amb la tesi Incidència de metàstasis en la cadena mamària interna amb la tècnica del gangli sentinella, sent director de la tesi el Dr. Albert Biete Solà.

A l’Hospital Clínic ha format part de diversos comitès, com de patologia mamària; de docència, establint un curs de formació de residents; de delegats mèdics i de Bioètica, on ha estat presidenta i ha promogut la redacció de diversos protocols d’actuació.

Va dissenyar i codirigir amb el Dr. José Antonio Carceller Vidal de Lleida, un curs anual sobre indicacions de l’oncologia radioteràpica, del qual s’han fet tretze edicions.

Metgessa complerta que ha abastat tots els aspectes de la professió i que l’any 2020 l’Acadèmia de Ciències Mèdiques de Catalunya i Balears (ACMCB) li concedeix el Premi Jordi Gol i Gurina amb què es premia la trajectòria professional.

Ha estat una membre activa de l’ACMCB, on comença com membre de la Junta de la Societat Catalana-balear d’Oncologia. Més tard és presidenta i, finalment, accedeix al càrrec de secretària general de l’Acadèmia.

La Dra. Farrús ha estat una persona amb una activitat infatigable d’entrega als malalts i també gran dedicació a la formació dels metges residents. Activa en reunions i congressos, així com en la vessant de redactora d’articles mèdics o capítols de llibres.

L’any 2017 es jubila, però sense deixar del tot l’hospital. Quan ja disposa de més temps, s’involucra activament en activitats humanístiques i de lleure, com a l'Ateneu Barcelonès o a l’Arca de Noè.

El juliol del 2021 se la va endur la malaltia a la qual tants esforços havia dedicat a la seva vida professional.

MBC