Idioma: Català | Castellano | English | Français traducido por Google translate

Galeria de metges

Biografia

Fill de Rafel Masó i Ruiz de Espejo i de Caritat Bru i Lassús, família d'indians, naviliers i empresaris, naturals de Santiago de Cuba tornats a Barcelona i instal·lats al Passeig de Gràcia. Emparentats amb la família d'Antonio López i López de la Madrid, pel matrimoni de la seva tia gran, Lluïsa Bru Lassús, amb aquest del primer marquès de Comillas que tingué molt d'ajut de l'avi matern Andres Bru Piñet i fou marmessor de l'herència d'aquest. Antonio López també fou el padrí d'Amaro i quan Caritat estigué arruïnada els va ajudar econòmicament per poder fer la carrera de medicina.

Fa els estudis bàsics dits llavors de carrera literària a la ciutat comtal a l'Institut de Barcelona sent aprovat l'any 1871. Seguir immediatament els de medicina a la Universitat de Barcelona fins a l'any 1876 obtenint, en l'examen de Grau de Llicenciatura, la nota final d'excel·lent. En el tribunal examinador hi havia el Dr. José Letamendi, titular de la Càtedra d'Anatomia on Amaro havia fet d'ajudant d'anatomia, i més avançada la carrera va estar d'alumne intern a l'Hospital de la Santa Creu durant dos anys fins a llicenciar-se. Seguidament va a Madrid per a fer els cursos de doctorat on aprofita a fer de professor lliure de patologia mèdica al Col·legi de San Carlos de Madrid i opositar a director Metge de Banys, on obté una bona posició, l'onzè. Es doctora amb mèrit amb un treball titulat De la medicación arsenical l'any 1877.

En mig de l'apassionant meitat de segle XIX en què la balneoteràpia s'anirà convertint en ciència, la tuberculosi fa estralls i la bacteriologia revolucionarà la medicina, Masó es decanta fermament pel tractament de les malalties respiratòries i per això viatjarà a diversos llocs per aprendre – Berlín, Colònia, Brussel·les, Lovaina, París – alhora que posa una clínica dedicada a malalties respiratòries -pneuma-teràpia- i a tractaments atmiàtrics (a base de vapors) a Barcelona.

Són els anys en què la 'limfa de Koch' revoluciona la comunitat científica volent curar la tuberculosi i seran força els metges que treballen amb aquest nou tractament – la tuberculina–. Amaro Masó es un dels que ha viatjat per Europa i el primer a aconseguir limfa per fer les seves investigacions al seu gabinet. Escriu diversos articles i en veure el poc resultat terapèutic seguirà aplicant els seus mètodes d'inhalacions azotades.

Desplega una intensa activitat clínica repartida entre el seu gabinet de malalties del pit a Barcelona, l'Hospital del Sagrat Cor on comparteix la consulta d'ORL amb en Xavier Mañé Fenollosa i les temporades als balnearis, a banda d'altres activitats científiques i acadèmiques.

Des del 1877, any en què ingressa al Cos de Metges Directors de Banys fa temporades, tan interines com en propietat a Nuestra Sra. de las Mercedes, Xulilla, Fortuna, Argentona, Monasterio de Piedra i Tona fins al 1880. Fins a l'any 1899 estarà en excedència a causa de viatges a Alemanya per seguir estudiant el tema de la tuberculosi i el sèrum del Dr. Koch, no sense haver obtingut la plaça en propietat del Balneari de Ribes de Freser, tal com anuncia el seu cosí germà Rafel Masó Pagès al Diari d'Avisos i Notícies que dirigeix a Girona. Reprèn la seva activitat a Catalunya al balneari de Ribes de Freser, per seguir al de La Puda d'Esparreguera, Santa Rita, Ontaneda, Liérganes, Caldes de Tui i Caldas de Besaya, on li sobrevé la mort.

Es soci Fundador de la Societat Espanyola d'Hidrologia Mèdica, membre de la junta directiva de l'Acadèmia Medico-Farmacèutica de Barcelona i de la Societat Espanyola d'Antropologia i Histologia, i soci de l'Ateneu Barcelonès. Va representar als metges directors a l'Exposició Universal del 1888. Comissionat governamental per estudiar les aigües de Filipines (1882) i per anar a Alemanya a estudiar el mètode curatiu de la tuberculosi (1897).

Pels mèrits en bé de la nació, rebé la Creu d'Isabel la Catòlica (1888). En el testament dóna la seva biblioteca particular a la Universitat de Barcelona, cosa que executà la seva vídua Sra. Ma del Carme López Muñoz, nascuda a Maó i filla de militar malagueny amb destins a Cuba. Se'n coneix un fill, Andreu Masó López.

FXCC