Idioma: Català | Castellano | English | Français traducido por Google translate

Biografia

Cursa medicina a la Universitat de Barcelona, però abans havia estat nomenat practicant de l’Hospital de la Santa Creu el 1854. Es llicencia en medicina el 1860 i es doctora a l'any següent. El 1864 és metge forense interí, i el fan fix, després de superar una oposició, el 1869. El 1865 obté el títol de metge higienista. Des de 1872 és el primer cirurgià de l’Hospital de Santa Creu, després d’haver superat una oposició, on també treballa com a metge forense. Comença a tractar malalts amb patologia de la pell, després obre un consultori de venereologia privat, per la qual cosa se’l pot considerar un dels pioners de la dermatologia.

En tal que dermatòleg és un dels primers a Espanya que considera que la fotografia és molt útil per a la docència en malalties venèries, amb aquest objectiu el 15 de juliol de 1874 fa una petició per escrit a la Molt il·lustre Administració (MIA) de l’Hospital de la Santa Creu. Aparentment la MIA respon positivament, però dona llargues i posa molts problemes.

Participa en el Congrés de Ciències Mèdiques de 1888. És redactor i després codirector de la Revista de ciencias médicas de Barcelona (1875-1918), juntament amb el doctor Joaquín Duran i Trincheria, des de 1890 fins a la seva mort. És autor, entre altres treballs, de Trascendencia de la contaminación sifilítica del organismo del individuo al organismo social de 1892. És membre fundador de l'Acadèmia de Medicina, en la que ingressa amb el discurs Sífilis conyugal i és membre fundador de l’Acadèmia de Ciències Mèdiques, al costat del doctor Bartomeu Robert, entre altres.

Gran afeccionat a la música de Wagner, forma part de la delegació del Patronat del Festival de Bayreuth, delegació presidida i representada per Joaquim Marsillach. El Patronat del Festival havia estat creat per Richard Wagner per a sufragar el cost de l'estrena de “Parsifal”. En la delegació catalana hi havia set metges, Juan Marsillach Parera (1821-1896), el seu fill Joaquín Marsillach, Josep de Letamendi de Manjarrés (1828-1897), José Mascaró Capella (1838-1905), Bartomeu Robert Yarzábal (1842-1902), Ramón Torrent Torrabadella (1826-1882) i Joan Soler Buscallà.

El fill del Dr. Joan Soler Buscallà fou Josep Soler Julià, cap d’un dels serveis de Cirurgia de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau i creador del primer servei d’Anestesiologia de l’Estat espanyol.

MBC