Idioma: Català | Castellano | English | Français traducido por Google translate

Biografia

Quan era estudiant de magisteri, rep una beca de la Diputació de Salamanca que li permet cursar la carrera de medicina. Com a estudiant col·labora en el quiròfan amb el catedràtic de cirurgia el doctor Moraza Ortega, el que li desperta la vocació quirúrgica.

Quan acaba la carrera no compta amb recursos per fer d’ajudant quirúrgic sense cobrar, que era la forma habitual d’aprendre a ser cirurgià de l’època, per la qual cosa ha de començar fent de metge de poble, primer a Garcibuey i després fent substitucions d’altres metges de poble.

Opta per presentar-se a un concurs per a una plaça de metge resident de cirurgia a l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, que guanya el 1965 per el que desplaça a Barcelona amb una beca de la Fundació Espona.

Comença fent cirurgia cardíaca amb el Dr. Jacint Reventós i Contí, però com aquesta especialitat està poc desenvolupada es dedica a la cirurgia digestiva com ajudant del Dr. Sitges Creus. Després de set anys a Sant Pau obté una plaça de metge adjunt al Departament de Cirurgia de l’Hospital de la Vall d’Hebron, que dirigeix el Dr. Balibrea. Allí hi està poc temps, perquè el 1972 s’inaugura l’Hospital de Bellvitge i el seu cap de Departament, el Dr. Sitges el crida per incorporar-se com a cap clínic i cap del Servei d’Urgències.

A l’Hospital de Bellvitge té el mestratge del Dr. Josep Curto i Cardús en cirurgia de l’esòfag, camp en el què Sanchez Ortega es converteix en el cirurgià de referència a Barcelona. És un cirurgià polivalent, i un dels primers que realitza la colecistectomia laparoscòpica a Catalunya. Interessat per a la docència que practica amb els cirurgians joves, obté la plaça de professor titular de cirurgia de la Universitat de Barcelona.

L’any 1985 es trasllada a l’Hospital de l’Esperança com a cap del Servei de Cirurgia. I el 1992, junt amb el seu equip es trasllada a l’Hospital del Mar, on està com a cap de Departament fins a la jubilació.

El prestigi del Dr. Sánchez Ortega dins el món quirúrgic barceloní és notable, fet que determina que es converteixi en el cirurgià dels cirurgians que s’han d’operar. El 2008 obté el premi a l’Excel·lència Professional del Col·legi de Metges de Barcelona, i el 2015 rep el Premi Virgili i Gimbernat de la Societat de Catalana de Cirurgia.

A part de la cirurgia de l’esòfag, Sánchez Ortega va ser un gran expert en l’ús de la sutura mecànica en cirurgia digestiva.

Va ser un home afectuós, estimat pels companys i pels seus pacients, que malgrat la seva integració a Catalunya, conservava la il·lusió de visitar la seva terra, on invitava els seus amics catalans a explorar la diversió que comportava fer “tientes” amb “vaquilles” que habitualment et rebolcaven per terra.

Mor atacat per la Covid-19 quan encara estava actiu com a cirurgià a una edat en què no havia perdut gens la seva habilitat quirúrgica.

MBC