Idioma: Català | Castellano | English | Français traducido por Google translate

Biografia

Fill petit dels cinc que té Joan Grau Gené i de Josepa Barberà Gené, una família de tradició editora i llibretera de Reus. Lluís Grau fa els primers estudis al Col·legi de Sant Pere Apòstol dels Pares de la Sagrada Família de Reus i els secundaris, com a intern dels Escolapis de Sarrià de Barcelona. Seguidament, el 1924, inicia la carrera de Medicina a la Universitat de Barcelona on es llicencia el 1930. Encara estudiant, obté plaça d’alumne intern a la càtedra de Dermatologia, que dirigeix el professor Jaume Peyrí, on s’hi queda com a metge assistent quatre anys més per titular-se en l’especialitat. Després, guanya una beca d’ampliació d’estudis i fa una estada a l’Hospital Saint Louis de París que, llavors, és el centre europeu més qualificat en Dermatologia.

De tornada de França, Lluís Grau ja s’estableix a Reus on obre una consulta professional per fer Dermatologia i Venereologia i, el 1935, guanya el concurs d’oposició a la plaça de metge director del Servei de Lluita Antivenèria de Reus, centre vinculat a l’Hospital de Sant Joan, on hi exerceix fins a la seva prematura mort amb només 46 anys, a causa d’un càncer de pàncrees, l’any 1954. Lluís Grau és també consultor de l’Institut Pere Mata per atendre els malalts d'aquesta institució amb afectacions relacionades amb la seva especialitat.

El desembre del 1937, Lluís Grau és reclutat amb el grau de tinent mèdic provisional a les ordes de l’Exèrcit de Llevant. Més endavant, és ascendit a capità metge amb destí a l’Hospital de Sang del front d’Aragó, motiu pel qual amb la derrota república, és depurat pel Tribunal de Depuració de Responsabilitats Polítiques quan acaba la guerra resultant absolt.

A més de la seva passió per la Medicina, Lluís Grau sempre està sempre molt vinculat a l’esport i la cultura reusenca. Soci i practicant de natació del Club Reus Deportiu, exerceix també de metge de l’equip d'hoquei sobre patins. És a més, membre actiu del Centre de Lectura de Reus en què també pertany a la Secció Excursionista. Lluís Grau participa en les activitats socials i cultural de l’entitat amb el càrrec de bibliotecari i és president de la Secció de Lletres com a membre de la junta directiva que presideix Enric Aguadé comptant també amb Joan Massot.

Autor d’alguns poemes i membre de diversos jurats literaris, Lluís Grau és un dels iniciadors de l’Hemeroteca Mèdica i col·laborador de la revista Fulls Clínics on publica diversos articles de Dermatologia, també després del 1940, quan la revista ha de canviar al nom pel d'Hojas Clínicas. És soci de l’Associació d’Estudis Reusencs i forma part de la directiva amb metges com l’esmentat Enric Aguadé, Pere Barrufet i Josep M Aluja, entre altres. El 1945, és un dels organitzadors d'uns Jocs Florals que, clandestinament, se celebren a l’Institut Pere Mata de Reus i que en diuen “d’estar per casa”. L’any següent, se’n celebra una segona edició i Lluís Grau n’és l’organitzador principal d’aquests nous Jocs Florals que, malgrat la repressió imperant, tenen una participació més àmplia i aconsegueixen fer-ne la impressió dels treballs que s'hi presenten.

MBC