Biografia
Fill de Santiago Prats Bonal i de Carme Viñas, passa els primers anys a Ceuta per, després d’una curta estada a Salamanca, traslladar-se a Saragossa on obté el títol de batxiller a l’Institut Provincial el 1945 i, seguidament, ingressa a la Facultat de Medicina de la Universitat de Saragossa on es llicencia el 1951.
El 1955, guanya per oposició una plaça de metge intern al Servei d’Urgències de Pediatria de l'Hospital Clínic de Barcelona i l’ocupa fins al 1957. Seguidament, obté la plaça de professor adjunt de Pediatria i Puericultura a la Facultat de Medicina de la Universitat de Barcelona, especialitat que exerceix alhora que té cura dels fills dels treballadors de la SEAT. Des del 1966, treballa a l'antic Hospital Infantil de la Seguretat Social on compagina la tasca assistencial com a cap de Servei de Pediatria amb l’activitat docent com a professor titular de Pediatria de la Universitat Autònoma de Barcelona El 1988 passa a dirigir el Servei de Pediatria de l'Hospital Germans Trias i Pujol de Badalona on també imparteix el seu magisteri fins al maig de 1998 quan es produeix el seu traspàs.
Durant tota la vida, Jordi Prats dedica el seu esforç a buscar respostes a molts dels problemes de la Pediatria, tant científics, com assistencials o conceptuals. De la seva joventut, destaquen els treballs sobre la Leishmaniosi Visceral i els problemes hematològics de la infantesa. Pioner en l’estudi de la Citogenètica Humana, decanta els seus interessos cap a l’Oncologia Infantil, iniciant així una intensa activitat assistencial en aquest camp que complementa amb nombrosos treballs clínics i de recerca. Fonamentalment, s’interessa pels limfomes i el neuroblastoma, alhora que col·labora en el desenvolupament de nous tractaments com el trasplantament de moll d’os i la immunoteràpia.
Fundador i impulsor de la Societat Internacional d'Oncologia Pediàtrica (SIOP) i de la Societat Espanyola d'Oncologia Pediàtrica, juntament amb Josep Padullés i Alfred Giner Sorolla, Jordi Prat és coautor de Quimioteràpia antineoplàstica, obra publicada el 1976 que s’esdevé una fita important per a la comunitat científica del país, escrita en català i considerada una valuosa eina de divulgació sobre el tractament del nen malalt de càncer.
Mestre de molts dels pediatres catalans, Jordi Prat abasta molts altres camps tant mèdics com humanístics. És un creador d'idees que sap com transmetre- les i sap també com fer conèixer les seves inquietuds científiques. Home generós, elabora projectes que seran duts a terme per altres amb el seu suport, sense que vulgui gaudir de cap protagonisme. Els seus objectius i el seu esforç van sempre dirigits a buscar la forma de millorar el benestar del nen malalt i la seva curació així com facilitar una millor qualitat de vida al nen malalt i a les seves famílies.
Jordi Prat entén la Medicina com una conjunció entre coneixement científic i valors humans. Exerceis un mestratge tant des del punt de vista humà com mèdic en molts dels joves pediatres que són deixebles seus i que el consideren un home de notable saviesa i equanimitat, per la seva qualitat humana i pels seus coneixements. Sempre fidel a les seves idees però respectuós i comprensiu amb les dels altres, fa del diàleg i de l'intercanvi d'idees i valors la seva màxima.
Malgrat que la malaltia acompanya Jordi Prats en els últims cinc anys de la seva existència, no perd en cap moment la il·lusió ni la dedicació al treball. Durant aquest temps, segueix practicant els seus esports preferits, fent més estret el contacte amb la natura. Fins als darrers dies, manté l’activitat científica i ens regala el seu últim article El futuro de la Oncología Pediátrica que publica pòstumament al Boletin de las Sociedades de Oncología i Hematología Pediátricas.
Casat amb Montse Roca Ferrer, Jordi Prats Viñas té quatre filles: Montse, Marta, Ana i Núria, de les quals la gran és metgessa psiquiatra.
JSTC