Idioma: Català | Castellano | English | Français traducido por Google translate

Galeria de metges

Biografia

Fill d’Antoni Sauleda Paulis i de Marcelina Parés Matarrodona, família benestant arrelada a Sant Pol de Mar, estudiant dels Jesuïtes de Sarrià i titulat batxiller per l’Institut de Barcelona el 1946, cursa la carrera a la Facultat de Medicina de la Universitat de Barcelona on obté el grau de llicenciat l’any 1952 i, de seguida, el seu interès per la Pediatria el porta a fer una estada d’ampliació d’estudis de dos anys amb el professor Guy Kurtzemann a l’Hospital Civil d’Estrasburg. De tornada a Barcelona el 1955, després d’especialitzar-se en Pediatria i Puericultura, Joan Sauleda comença els estudis d’Hemoteràpia al costat del doctor Walter Oppenheimer a l’Hospital Clínic de Barcelona on, poc després, guanya l’oposició per una plaça de metge de guàrdia del Servei de Transfusions Sanguínies del mateix Hospital.

L’any 1966, coincidint amb la inauguració de l’Hospital Maternoinfantil de la Vall d’Hebron, Joan Sauleda entra a formar part de la plantilla de la Clínica Infantil sota la direcció d'Àngel Ballabriga. Dos anys després, posa en funcionament la que seria la primera Unitat de Cures Intensives Pediàtriques de l’Estat espanyol i de la qual el doctor Sauleda n’està al capdavant durant trenta anys.

Home erudit i estudiós, Joan Sauleda era un metge extraordinàriament resolutiu en la pràctica mèdica diària a qui els seus col·laboradors admiren per la seva gran capacitat de síntesi, la facilitat per transmetre els seus coneixements i els seus dots per l'ensenyament teòric i pràctic de la medicina. Els seus residents recorden que, formant-se al seu costat, ensenyava aspectes de la Medicina que no apareixien als llibres de la Pediatria més clàssica. Joan Sauleda ha estat mestre de generacions de pediatres i intensivistes que, acabada l'etapa de formació, ocupen llocs de responsabilitat no sols als centres de Catalunya sinó també dins l’Estat espanyol.

Joan Sauleda, juntament Joan Iglesias, estret col·laborador des que inaugura la Clínica Infantil de la Vall d’Hebron, són pioners en el tractament del pacient pediàtric crític al nostre país. Al costat de Joan Sauleda s’aprenia els tractaments dels trastorns de l’equilibri àcid-base, de les diselectrolitèmies, dels estats de xoc, els procediments de suport en la fallida respiratòria o els de suport mecànic i farmacològic en cas de fallida multiorgànica. Però, com recorden els seus deixebles, amb Joan Sauleda s’aprenia –sobretot- a tenir un tracte humà amb els malalts i les seves famílies. Joan Sauleda era un home bo, que no tenia mai un no per a ningú i que ajudava tothom en allò que ell podia.

L'any 1965 es casa amb Consol Oliveras, també metgessa, a qui coneix a l'Hospital Clínic. La seva filla Sílvia Sauleda Oliveras, biòloga cap del Laboratori de Seguretat Transfusional del Banc de Sang i Teixits de Catalunya. L'any 2014, l'Ajuntament de Sant Pol de Mar atorga el títol de Fill Predilecte de la seva vila natal al doctor Joan Sauleda Parés com a reconeixement 'a la importància de la seva trajectòria professional i a la dedicació i atenció que sempre havia demostrat amb tots els santpolencs que necessitaven el seu saber i ofici'.

JRM