Idioma: Català | Castellano | English | Français traducido por Google translate

Galeria de metges

Biografia

Tot el que sabem d’aquest cirurgià és que vivia als afores de la ciutat de Barcelona -a l'hort de Jonqueres o de Sant Pere- on ara hi ha el carrer de Jonqueres i la Plaça d’Urquinaona. Una acta notarial que data del 1374, explica que Sixtus Fort fa una laparotomia amb probable extirpació de l’apèndix cecal.

No se sap si el mestre Sixtus Fort era només un cirurgià barber o si havia passat per la Universitat. Tampoc es té notícia del seu nivell d’expertesa ni amb quin cirurgià s’havia format. Coneixem pel document notarial mencionat, que el malalt que ha operat és el castlà o el regent del Castell de Castellví de Rosanes. Les restes d’aquest Castell es troben a la Serra de les Torretes o de l'Ataix, a una altitud de 252 metres. El castell devia ser un autèntic balcó sobre l'Alt Penedès amb vistes al Baix Llobregat i un ple domini dels camins que transiten pels voltants de Martorell, fet que fa considerar que el Castell de Rosanes era possiblement el Castell de Martorell.

En aquesta acta notarial es descriu que “…va anar a visitar a Guillem Arnau, regent del Castell de Castellvell de Rosanes, actualment Castell de Sant Jaume, als voltants de Sant Andreu de la Barca. Després d'examinar el malalt, li va dir que era una cosa molt greu, que es moriria si no era operat i volia que el notari de Martorell estenguera acta eximint-li de tota responsabilitat, i així es va fer”. A continuació, el propi Sixtus Fort, descriu la intervenció de la següent manera “vaig encomanar-me a Déu … i vaig obrir de la manera que es fa, trobant una bosseta plena de vent en un xicotet intestí… després I'embenà i digué que tornaria un altre dia”. Quan anava a visitar-lo l'endemà, un home li va dir, prop del castell, que no hi anès doncs el malalt estava molt greu i volien matar-lo.”

La manera d’expressar que va obrir -la panxa- de la manera que es fa, deixa a entendre que potser ja havia operat altres vegades. Però, com que aquest document tampoc diu que fos la primera vegada que Sixtus Fort fes aquesta intervenció, permet pensar que devia ser un cirurgià expert malgrat el resultat negatiu de la seva intervenció.

El nom de Sixtus Fort podria figurar entre els més destacats en la Història de la Cirurgia, doncs, la seva laparotomia és la primera de la qual en tenim notícia I' any 1374.

MBC