Idioma: Català | Castellano | English | Français traducido por Google translate

Biografia

Fill de Joan Comalrena de Sobregrau Casals i de Francisca Augé Viñas, es titula batxiller per l’Institut Maragall el 1943 i es llicencia en Medicina i Cirurgia per la Universitat de Barcelona el 1950. Seguidament, només acabar la carrera, s’incorpora al Servei de Cirurgia General de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau. Aviat, però, marxa amb una beca per seguir una formació de postgrau que li permet entrar en contacte amb les màximes figures de la Cirurgia General, Cardíaca y Vascular, molts d’ells introductors de diferents tècniques en la Cirurgia Vascular. És destacable la seva estada amb el professor Gaudart d'Allaines a l’Hospital Boussais de París on coneix al doctor Dubost, autor de la primera intervenció d’un aneurisma d’aorta abdominal amb èxit. A Estrasburg, entra en contacte amb René Fontaine, un dels grans mestres en la isquèmia crònica dels membres inferiors. A Londres, té l'oportunitat de treballar amb el doctor Eascott al St. Mary's Hospital que és qui practica la primera endarterectomia carotídia. Posteriorment, decideix fer una estada a Houston, centre de referència mundial de la Cirurgia Cardiovascular i assisteix a les operacions que fan els pares d'aquesta especialitat: De Bakey, Crawford i Cooley.

A Rafael Comalrena de Sobregrau Augé se'l coneix com a Rafael C de Sobregrau Augé i, amb més freqüència, com a RC de Sobregrau Augé, que és com ens referirem a ell. El 1955 i fins al 1970, s’incorpora com metge adjunt al Servei de Cirurgia General de Josep Soler-Roig, dedicat especialment a la Cirurgia Vascular. Marxa quan és nomenat cap del Servei d’Angiologia i Cirurgia Vascular de l’Hospital Vall d'Hebron de Barcelona, llavors Residència Francisco Franco, on segueix com a cap de servei fins a la seva jubilació el 1994.

La consolidació d’aquest Servei, RC de Sobregrau la comença amb els Cursos de Cirurgia Arterial en els quals fa les operacions en directe des del 1972 fins al 1977 i també amb l’inici de la docència amb l'entrada del primer resident l’any 1971. És l’impulsor de la tècnica de bypass en lloc de l’endoarteriectomia alhora que inicia i consolida el bypass femoropoplitis i femorodistal com a tècnica d’elecció en la revascularització dels membres inferiors. Destaca també la seva gran experiència en la cirurgia dels aneurismes d’aorta abdominal, en la cirurgia de les artèries renals i en la revascularització dels troncs supraaòrtics proximals, essent pioner d’aquestes tècniques al país.

Des del punt de vista institucional, RC de Sobregrau rep diversos reconeixements: és president de la Societat Catalana i de la Societat Espanyola d’Angiologia i Cirurgia Vascular així com a membre d'honor de diferents societats científiques. En 1995, rep la medalla President Macià com a reconeixement de la seva trajectòria professional i, el 1997, és elegit membre de mèrit de l’Acadèmia de Ciències Mèdiques de Catalunya i Balears.

RC de Sobregrau Augé és el creador d’una escola de Cirurgia Vascular reconeguda a tot el país i amb ell s’han format molts cirurgians vasculars que han estat caps de servei de diferents hospitals espanyols.

Text basat en l’article de M Matas-Docampo ‘In Memoriam. Dr. RC de Sobregrau i Augé (Barcelona 1924–2010)’. Angiología, 2010;2(62);45-90.