Idioma: Català | Castellano | English | Français traducido por Google translate

Biografia

Nascut en el si d’una nissaga d’oftalmòlegs de fama mundial, és fill d’Ignasi Barraquer Barraquer, pioner de la cirurgia de la cataracta i nét de Josep Antoni Barraquer Roviralta, primer catedràtic d'Oftalmologia del país. Joaquim Barraquer estudia la carrera de Medicina a la Universitat de Barcelona llicenciant-se l’any 1951 i doctorant-se a la Universitat Complutense de Madrid el 1955. Complementa aquests títols amb els doctorats de la Universitat de Guayaquil, Equador, el 1957 i a la Universitat de Bogotà, Colòmbia, el 1965.

Com el seu germà Josep Ignasi, realitzen gran part de la formació oftalmològica al costat del seu pare i, després, la van ampliant amb diverses estades a l’estranger. La tasca clínica i científica de Joaquim Barraquer s’inicia treballant al consultori i al quiròfan de la Clínica Barraquer, inaugurada al número 314 del carrer Muntaner per Ignasi Barraquer l’any 1941, provinent de la consulta que tenia a la Ronda de Sant Pere. Anys després, el 1955, l’èxit nacional i internacional de la Clínica Barraquer, convertida en un centre oftalmològic de referència mundial, fa que s’ampliïn les instal·lacions construint l’edifici annex del carrer Laforja.

Des d’aquesta Clínica, Joaquim Barraquer fa importants aportacions a l’Oftalmologia: és el pioner en la inclusió de lents intraoculars dissenyant el prototip de les modernes lents de cambra posteriors. L’any 1957, descobreix l’acció de l’alfaquimiotripsina sobre la zònula humana i desenvolupa la tècnica de la zonulòlisi enzimàtica. El 1962, juntament amb el seu pare, funden el Banc d’Ulls per al Tractament de la Ceguesa que és el primer d’aquest tipus a l’Europa continental. Els èxits de Joaquim Barraquer amb els trasplantaments de còrnia i la seva dedicació a promoure la donació, aconsegueixen que el concepte de donació d’òrgans passi a formar part de la cultura de la societat civil catalana.

L’any 1964, Joaquim Barraquer juntament amb el seu germà Josep Ignasi, desenvolupen un microscopi especial per a microcirurgia. Un any després, en col·laboració amb l’enginyer òptic de Zeiss, Hans Littmann, dissenyen un altre microscopi especial per filmar en cinema o televisió els procediments d’aquesta tècnica quirúrgica.

Quan l’any 1965 mor el pare, Joaquim Barraquer - que acabava de complir 38 anys- assumeix la direcció de la Clínica i no triga a emprendre una nova ampliació de l’edifici. El 1971, cobreix el terrat i construeix tres noves plantes. Un any abans, el 1970, ha estat nomenat catedràtic de Cirurgia Ocular de la Universitat Autònoma de Barcelona.

El 1995, amb la col·laboració dels Laboratoris Corneal de França, Joaquim Barraquer dissenya una lent especial per corregir miopies d’entre -10 i -30 diòptries. L’any 2003, decideix comptant amb els seus fills Rafael Ignasi, fer un pas endavant en la seva vocació assistencial cap als més desafavorits i institueix la Fundació Barraquer amb un capital inicial provinent dels fons obtinguts amb la venda del Mercedes 540 K, un regal del rei Faruk al seu pare. S’ha de remarcar també que, des del primer viatge humanitari de la seva filla Elena al Senegal el 2004, són més d’onze mil els pacients operats de cataractes i prop de cinquanta mil les consultes fetes majoritàriament a les zones més desfavorides d’Àfrica, Àsia i Amèrica Llatina.

President de la Societat Espanyola d'Oftalmologia del 2007 al 2011, Joaquim Barraquer és membre honorífic de trenta-nou associacions científiques nacionals i estrangeres alhora que és membre numerari de cinquanta-dues més. Durant la seva llarga i prolífica vida professional, Joaquim Barraquer acumula nombrosos premis i distincions: doctor honoris causa i professor honorari d’onze Universitats nacionals i estrangeres, rep diversos premis nacionals i estrangers. Cal destacar la Creu Sant Jordi que li atorga la Generalitat de Catalunya el 1999, la Medalla d’Or a l’Oftalmòleg del Mil·lenni amb què el distingeix l’Acadèmia Internacional pels Avenços de l’Oftalmologia l’any 2000 i la Medalla Josep Trueta al Mèrit Sanitari que li lliura la Generalitat de Catalunya el 2001, any que també rep una Gran Creu de l'Orde Civil de Sanitat.

Entre les seves publicacions, hi figuren sis recopilacions i monografies, un CD‐ROM que rep el Premi Möbius 199, en la categoria “Ciència” i més de 400 articles en revistes científiques. Joaquim Barraquer és director del comitè de redacció d’Anales del Instituto Barraquer, coeditor de l’edició per a Hispanoamèrica de la revista Highlights of Ophthalmology i membre dels consells de redacció d’altres publicacions especialitzades.

En Joaquim Barraquer i Moner, no és només un bon clínic i un excel·lent investigador apassionat per la seva especialitat, també atresora uns grans valors solidaris i d’entrega als seus pacients. La seva filosofia vital es resumeix en la frase “Tractem al pacient com nosaltres voldríem ser tractats en el seu lloc”, lema instituït pel seu pare quan funda la Clínica Barraquer.

Casat amb Mariana Compte Andrade des del 1953, el matrimoni té tres fills: Mariana, Elena i Rafael Ignasi, dels quals els dos darreres són metges i constitueixen la quarta generació familiar de la nissaga d’oftalmòlegs Barraquer.

GCG