Idioma: Català | Castellano | English | Français traducido por Google translate

Galeria de metges

Biografia

Se’l coneix com a Narcís Solà, primer per distingir-lo del seu fill del mateix nom, a qui se li diu Narcís Solà, segon. Tots dos nascuts a Perpinyà i tots dos residents a Barcelona on exerceixen de metges. No es té constància d’on fa els estudis de Medicina el pare però, possiblement, estudia a Montpeller on hi havia l’Escola de Medicina més prestigiosa d’Europa en aquells temps.

Narcís Sola, primer resideix a Barcelona on és metge i cirurgià reial a més de professor de l'Estudi de Medicina i Arts de la Ciutat Comtal. És conegut perquè és l’autor de la traducció al català d'un text mèdic renaixentista: Cirurgia de Pere d'Argilata -Pietro d'Argellata-, una obra que s'imprimeix a Perpinyà el 1503, revisada per Francesc Servent, Alfons de Torrelleó i Joan Gelabert, els tres rossellonesos, els dos primers metges i el darrer cirurgià, qui molt probablement encarrega la impressió del llibre a costa seva. Sembla que aquest llibre és el segon que s’imprimeix a la capital del Rosselló. Posteriorment, el 1505, Solà primer tradueix i fa imprimir un altre text mèdic: Pràctica o Repertori Utilíssim de Cirurgia, treball original de Guiu de Caulac -o de Chaulhac- que, com l’anterior, la imprimeix Joan Rosembach a Perpinyà.

L’any 1506, amb altres membres del Gremi de Cirurgians, Narcís Solà, primer intervé i signa una disposició del Col·legi de Cirurgians de Barcelona que prohibeix l’exercici de la Medicina als descendents dels jueus.

El 1518, el seu fill Narcís Solà, segon ja és cirurgià i batxiller en Medicina abans de doctorar-se, títol que no rep fins al 1526. Entre 1539 i 1557, s'esdevé metge reial, professor i canceller de l'Estudi de Medicina de Barcelona. El 1535, corregeix i edita la nova edició de les Concòrdies dels Farmacèutics de Barcelona, la primera edició data del 1511 i és la segona farmacopea que es publica a tot el món.

Narcís Solà, segon fa testament el 1556 i, un any després de traspassat, la seva vídua, Joana, encarrega un encant dels béns i un inventari dels llibres, segons ho registra un document conservat a la Biblioteca de Catalunya. El seu fill Enric Solà també és metge. Estudia a Barcelona i es gradua com a batxiller i doctor en Medicina el 1556. El 1598, consta com a metge del Tribunal de la Inquisició de Barcelona.

MBC