Idioma: Català | Castellano | English | Français traducido por Google translate

Biografia

Fill del metge Antoni Aluja Miguel que, junt amb quatre companys de carrera, funda el Col·legi de Metges del Partit de Reus el 1894, és sotsdelegat de Medicina i membre de la Junta Municipal de Sanitat del partit de Reus alhora que autor de la Topografia mèdica de Reus, premiada per la Reial Acadèmia de Medicina de Barcelona el 1896. El fill estudia el batxillerat a l'Institut de Reus on es titula el 1918 i, seguint la carrera paterna, inicia el estudis a la Facultat de Medicina a la Universitat de Barcelona on es llicencia l’any 1930. Tot seguit, encara s'està a la capital catalana fins al 1934 per formar-se com a cirurgià al costat del doctor Manuel Corachan, treballant com a metge agregat al Servei de Cirurgia de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau a més de fer de metge a la Infermeria.

Cap al 1933, Josep M Aluja munta la Clínica Dr. Aluja, un centre de Cirurgia i Traumatologia al carrer de Gaudí, a l'antic Palau dels Boule, un dels edificis històrics de Reus, construït per Josep Boule entre 1860 i 1870 com a residència familiar alhora que com a seu de les oficines de la companyia de vins i amb naus industrials utilitzades per la criança de vins. El doctor Josep Maria Aluja transforma el Palau en clínica privada i és funcionament fins al 1954, moment en què l'ocupa l'Escola Maria Cortina, un col·legi privat reusenc.

Introductor a Reus de les tècniques més modernes en Cirurgia Digestiva a la seva clínica, Josep Maria Aluja és també cirurgià general de l'Institut Pere Mata on hi practica també la Neurocirurgia. És, també, un dels fundadors de l'Hemeroteca Mèdica, una associació que utilitza sales del Centre de Lectura de Reus per reunir els metges reusencs i del Baix Camp per fer sessions clíniques i seu on es reben les revistes mèdiques europees i americanes a què se subscriu l’entitat per tal de mantenir al dia els coneixements professionals. Aquesta associació publica l’Acta Clínica de Hemeroteca Médica, revista on Josep Maria Aluja hi fa diverses aportacions. És, a més, un dels organitzadors de l'Associació d'Estudis Reusencs.

Els anys 1940, participa en la política municipal com a regidor de l’Ajuntament de Reus mentre que, l’any 1955, és elegit compromissari municipal a les Eleccions a Diputats a les Corts espanyoles. L’any 1944, la Creu Roja Espanyola distingeix Josep Maria Aluja Pons amb una Medalla de Plata mentre que, el juliol de 1970, rep el testimoni d’agraïment de l’Assemblea Local de la Creu Roja de Reus en reconeixement a la seva valuosa col·laboració i als serveis prestats desinteressadament.

MBC-MVR