Biografia
Metge jueu que vivia a Barcelona en una casa situada on avui hi ha l’illa compresa entre els carrers del Born, Flassaders i de Les Mosques. En un document de l'any 1373, consta que Simó Virgili resideix al Portal de la Torre de Sant Vicenç, l’actual Arc de Sant Vicenç. Les despeses de la casa les paga el Consell de Cent de Barcelona a proposta del rei, que també li paga un sou per compensar la dedicació professional que li presta Virgili.
Professionalment, no hi ha documentada cap altra activitat que no fos la de ser queixaler del rei, funció que exerceix fins a la seva mort l’any 1375, ocupant la seva plaça Bartomeu Pérez, també metge jueu.
El mestre Simó Virgili és, però, el preferit del rei Pere III i és qui més vegades exerceix entre els diferents membres de la Cort i, especialment, per solucionar els nombrosos problemes bucodentals que pateix el rei. Virgili entra al seu servei quan encara és molt jove i l’acompanya al camp de batalla. Gràcies als documents conservats tant d’ell com del seu successor, s’han pogut conèixer diversos detalls professionals sobre els serveis i les condicions dels dentistes d’aquest període de la història.
Els queixalers eren un tipus de cirurgians barbers especialitzats en el tractament de les malalties dentals. Obtenien els seus coneixements a través de fer d’aprenent d’aquells que practicaven aquesta activitat abans que ells. Al cap d’uns anys de formació, havien de presentar-se a un examen per obtenir la llicencia per exercir com a mestre queixaler. El títol els permetia exercir en qualsevol lloc del domini reial. Les principals actuacions professionals que feien, consistien en la neteja de les dents, curar el dolor i fer extraccions. Per netejar les dents, utilitzaven uns Instruments manuals, anomenats 'raspadors'.
El nom de Simó Virgili s’ha donat al Premi de Ciències Mèdiques de Catalunya al millor treball d'Odontostomatologia que es presenta al concurs que periòdicament convoca la Societat Catalana d’Odontologia i Estomatologia.
JMUT