Idioma: Català | Castellano | English | Français traducido por Google translate

Biografia

Després de rebre la seva educació a Narbona, el seu probable lloc de naixement, resideix a Barcelona i, més tard, a Saragossa, on es diu que, pel seu coneixement de l’àrab tenia una posició social molt alta. Benveniste practica la Medicina i és l'autor d'un treball mèdic de Ginecologia del qual es conserven dues còpies manuscrites a Òxford i Munic.

A Sheshet Benveniste li deuen “Nasi” –que vol dir príncep- com també li deien a Isaac Benveniste, probablement el seu pare perquè el pare d’aquest i avi de Sheset Benveniste, que era de Barcelona, tenia per nom Sheshet ha-Nasi. El nét, de jove, entra al servei del Comte de Barcelona i, més tard, serveix als reis Alfons el Cast i Pere el Catòlic, que el nomenaran metge personal. A més, Sheshet Benveniste compleix funcions de traductor de l’àrab, de conseller polític i d’encarregat d’afers diplomàtics a més de prendre part, també, en l’Administració Fiscal.

Com a prohom no només de l'aljama -la comunitat jueva que autogestiona la receptació dels diferents impostos que han de pagar els jueus- sinó també de la ciutat de Barcelona, gaudeix de privilegis especials com ara una immunitat total davant qualsevol funcionari de l'aljama o de les autoritats cristianes de la Corona, no estar obligat a pagar taxes pel creuament de ponts ni pel pas de peatges com tampoc ho està a contribuir personalment a l'impost que l'aljama paga al rei.

La fama d’aquest metge jueu s'escampa per arreu i molta gent de la resta del país i de l'estranger, viatja a Barcelona perquè el tracti Sheshet Benveniste. L'any 1200, el rei Pere el Catòlic l’envia d'ambaixador al Marroc. Forma part d’una comissió diplomàtica que ha de visitar el sultà marroquí per demanar-li que freni les incursions de pirates a les costes catalanes.

Sheshet Benveniste és també famós perquè es converteix en un generós mecenes barceloní per als savis, estudiosos i poetes de l’època. Sheshet Benveniste és un típic representant de l'aristocràcia jueva que, per poder i privilegis, s’arriba a equiparar a la més alta noblesa cristiana del país.

És autor d’una poesia en àrab, manté contactes amb els pensadors musulmans, especialment amb Maimònides i un bon coneixedor de la Història.

MBC