Idioma: Català | Castellano | English | Français traducido por Google translate

Galeria de metges

Biografia

Nascut a Girona, fill del metge Josep M Bosch Masgrau (+1962] i de Roser Mollera, estudia batxillerat a Girona per formar-se posteriorment en Medicina a la Facultat de Barcelona on, amb vint-i-tres anys, obté la llicenciatura el 1950. Immediatament, fa les especialitats de Cardiologia i Pneumologia, seguint així els passos del seu pare que havia fet una gran i pionera tasca a l’Hospital Provincial de Santa Caterina en la lluita antituberculosa. Anys després, continua la formació amb la seva assistència i estada a diferents congressos i cursos nacionals i internacionals, destacant especialment l’estada que, el 1959, fa al Servei de Cirurgia Pulmonar i Cardíaca de l’Hospital 'Eduard Herrio' amb el professor Pierre Hichaud.

Després d’exercir fent de metge pneumòleg de la Ciutat Sanatorial de Terrassa, dedicada al tractament de tuberculosos i altres patologies respiratòries, el 1952 s’estableix a Girona on comparteix la consulta de Cor i Pulmons i Raig X paterna ubicada al principal del número 2 del carrer Sant Domènec fins al 1955, any en què el pare deixa l’exercici privat i Jordi Bosch s’anuncia en solitari com cirurgià del tòrax de l’Hospital alhora que amplia la consulta amb la pràctica de Cirurgia Toràcica i Broncoscòpia. Poc abans, aquest mateix any és el del seu doctorat a la Universitat Central de Madrid amb la tesi Hernia mediastinica antero-superior homolateral en la tuberculosis pulmonar: fisiopatología, patología y diagnóstico radiológico i, quan torna de la capital de l'Estat, es casa a l’Església Provincial de Santa Catalina de Girona amb Concepció Reig Boschmonar, filla de Banyoles. Anys després, es casa amb Fina Serra amb qui té dos fills, Anton i Pere Joan, cap dels dos és metge.

El 1962, Jordi Bosch Mollera al Dispensari Antituberculós de l’Hospital de Santa Caterina- el substitueix com a director del centre quan es jubila i alhora assumeix la direcció de la cirurgia del tòrax a les sales de Tisiologia.

Home compromès i actiu en diverses activitats, tant acadèmiques com socials com esportives, Jordi Bosch Mollera desenvolupa una gran i ben reconeguda tasca tant en la medicina privada com en la pública. Pels treballs que presenta i els premis obtinguts, és elegit acadèmic corresponsal de la Reial Acadèmia de Doctors de Barcelona a més de ser-ho de les de València, Múrcia i de l’Europea. És membre de l’American Thoracic Society i de l’American College of Chest Physicians. Diplomat en Broncologia per la Universitat de París i en Malalties Respiratòries del Treball, seguint la tasca del pare i com a delegat del Patronat Nacional Antituberculós, Bosch Mollera escriu diversos articles divulgatius per prevenir aquesta malaltia que es publiquen a Los Sitios de Gerona, diari amb el qual col'labora. Té també una intensa activitat divulgadora com a conferenciant a diferents seus per donar a conèixer els avanços amb què és lluita contra la tuberculosi. Jordi Bosch Mollera és l’introductor a la província de Girona del 'despistatge' en la Radiologia així com de la prova de la tuberculina i de la vacunació amb BCG.

Apassionat del mar, de ben jove capità de iot, practicant de vela i submarinisme, Jordi Bosch és promotor de la millora de les condicions en què es practiquen els esports marítims. Així, promou diversos cursos d’iniciació subaquàtica i escafandrisme alhora que forma part del Grup d’Activitats Subaquàtiques de Girona. A més, en col·laboració amb la Creu Roja del Mar, intervé en la creació d’extensions de llanxes de salvament a diversos ports gironins. Ben aviat, és nomenat delegat provincial de la Lliga Naval Espanyola i president de la Creu Roja del Mar. El 1970, és vocal de la Junta Provincial d’Educació Física i Esports.

Una altra gran passió de Jordi Bosch Mollera és el cinema, camp en què esdevé productor de filmets i reportatges de temàtica diversa, alguns de temàtica popular i altres de contingut mèdic. Soci de l’Associació Fotogràfica i Cinematogràfica de Girona que, el 1965, premia el seu film Kurkuya com el millor Súper 8 sonoritzat. Més, endavant, presideix l’entitat des del 1964 al 1968, mandat en què promou els Trofeus de Cinema Amateur de Girona “Antoni Varés”.

El doctor Jordi Bosch Mollera ha estat objecte de diversos premis i distincions en tots els àmbits d’activitat professional i amateur en què ha participat. Rep els premis Pascual i Prats del Col·legi de Metges de Girona per un film sobre submarinisme el 1969 i l’Antoni Varés el 1974. A més, la Generalitat de Catalunya li atorgà la Medalla de Plata de la Creu Roja i la Medalla de l’Esport el 1993 mentre que, el 1995, és nomenat Cavaller del Real Monasterio de Yuste el 1995.

Mor, ja retirat, a la seva finca de Llambilles amb setanta-quatre anys.

FXCC