Idioma: Català | Castellano | English | Français traducido por Google translate

Galeria de metges

Biografia

Alumne del Col·legi Balmes, ben aviat en edat escolar, manifesta una gran afició pel futbol. D’adolescent, juga a la Penya Sagi Barba, anomenada així en homenatge a un jugador del FC Barcelona. Havent-lo vist jugar, un directiu del Barça li proposa fitxar pel Barça i, només tres mesos després de fitxar per l’equip amateur, Mario Cabanes passa a l’equip professional. Extrem esquerre, Mario Cabanes passa a formar part d’una davantera que fa història: Ventolrà, Raich, Escolà, Morera i Cabanes. Té d’entrenador a l’exjugador hongarès Ferenc Plattko que és el responsable del seu debut amb el primer equip blaugrana l’any 1933, quan només té 19 anys. Juga dues temporades amb el Barcelona i, ja en la primera, el Club guanya el Campionat de Catalunya.

Quan esclata la Guerra Civil, s’exilia a França on juga la temporada 1937-1938 amb el FC Metz i, encara el 1938, torna a Espanya on juga en diferents clubs, com la Balompèdica Linense, l’Algeciras FC, el Reial Oviedo -de primera divisió- fins que, finalment el 1941, fitxa pel CF Sabadell per un any perquè, en acabar la temporada, deixa el futbol per concentrar-se en la carrera de Medicina, estudis que havia iniciat abans de marxar a l’exili després d’obtenir el títol de batxiller a l’Institut Balmes de Barcelona el 1932. Es llicencia a la Universitat de Salamanca, després de fer els tres darrers cursos, l’any 1949.

Especialitzat en Cirurgia Ortopèdica i Traumatologia, Mario Cabanes s’interessa per la Medicina de l’Esport, que en aquell temps és a les beceroles. El 1952, comença, fent de metge del CF Sabadell i, el 1954, ho és del CF Sant Andreu fins al 1955 perquè Joan Navés, metge del RCD Espanyol, el crida per fer-li d’ajudant. Cabanes amplia la seva formació com a traumatòleg amb ell i també amb Joaquim Cabot, amb qui també hi col·labora. Mario Cabanes s’està a l’Espanyol durant 34 anys fins que es jubila, després d’haver estat, també, el metge de la Federació Espanyola de Tennis 15 anys, des del 1960 al 1975, acompanyant els tennistes espanyols que participen en la Copa Davis.

Cabanes, a més d’un bon futbolista, ha estat un notable esportista que ha practicat l’atletisme i el tennis durant molts anys. A més, ha estat dirigent esportiu, en presidir el Club de Tenis Romaní del 1972 al 1990. Rep la Medalla de Bronze al Mèrit Esportiu l’any 1965 i és elegit membre d’honor de la Federació Espanyola de la Medicina de l’Esport.

Casat amb Constanza Martín, el seu fill Teo Cabanes és, com el seu pare, un prestigiós especialista en Medicina Esportiva, establert a Mallorca mentre que la filla, Emília Cabanes, ha estat infermera de l'Hospital de Sant Joan de Déu de Barcelona.

MBC