Biografia
Filla més gran del mestre titular de Gandesa, Joan Surós Cento i d’Emília Forns Puig, és germana del també metge Joan Surós Forns. Francesca obté el títol de batxiller per l’Institut de Barcelona el 1925 i el de mestra del Magisteri Nacional el 1931, moment en què opta a una plaça de mestre de pàrvuls. El 1932, supera els cursos de Magisteri Primari. Posteriorment, concursa per exercir al Magisteri Nacional i guanya la vacant que hi ha a l’Escola de Sant Quintí de Mediona on s'està fins al maig del 1934. En aquest moment, haviaa de passar a l'Escola Unitària de Gargallà-Montmajor del Berguedà però no arriba a anar-hi.
En aquest temps, Francesca Surós ha ingressat a la Facultat de Medicina de la Universitat Autònoma de Barcelona, institució impulsada el 1933 per August Pi Sunyer i els germans Antoni i Joaquim Trias Pujol i es llicencia el 1935.. Gairebé immediatament, obté el títol d'Inspectora Municipal de Sanitat alhora que es forma en Pediatria, especialitat en què es titula el 1937 ja en plena Guerra Civil.
El 1936, Francesca Surós s'afilia a la Unió General de Treballadors (UGT) i esdevé secretària de la Secció de Metges del Sindicat de la UGT, formant part de la ponència que ha d’estudiar els problemes que planteja la socialització de la Sanitat i de l’Assistència Social. A finals d'aquest any també, el 23 de desembre del 1936, s'ha casat amb l'estudiant de Farmàcia Joan Reig Baeza (+1976) amb qui, el 1940, té el seu únic fill Joan, que no serà metge.
Durant la Guerra Civil, Francesca Surós és professora dels Cursets per a Infermeres que organitza el Secretariat Femení del POUM alhora que, el 1938, dirigeix la Llar d’Infants Malalts Ignasi Iglésias, ubicada a l'antic Hospital de Nens Pobres, fundat per Vidal Solares al carrer Consell de Cent número 437 de Barcelona.
Col·legiada des de l’octubre del 1937 tot i que no exerceix particularment fins al 1938, que és quan obre el seu consultori al pis primer primera del núm. 435 del carrer Còrsega de Barcelona. Té, també, una altra consulta al 32 del Passeig de Fabra i Puig, despatx que afirma haver abandonat provisionalment el primer d'agost del 1940 quan sol·licita la recol·legiació obligatòria que imposa la Dictadura de Franco. Sotmesa a un procés de depuració pel Col·legi de Metges de Barcelona, es dictamina la inhabilitació de la doctora Francesca Surós Forns per exercir la Medicina.
Francesca Surós ha de continuar exercint com a funcionària administrativa de l'Ajuntament de Barcelona on, el 1948, consta que ingressat a la nòmina municipal des de l'u de desembre del 1930, ascendida el 8 de maig del 1933, ocupant el mateix càrrec d'auxiliar administrativa de segona fins al 1956 que se li atorga el nivell d'administrativa 'especialitzada'.
Tancat el seu primer consultori, Francesca Surós no el podrà tornar a atendre com a metgessa fins al 25 d’abril del 1947 i el mantindrà obert fins a l'any 1980, aquest cop per jubilació quan ja té setanta-cinc anys. En aquest temps, Francesca Surós consta com a especialitzada en Pediatria, Medicina General i, també, en Ginecologia i Obstetrícia. A més, el 1963 a Madrid, ha obtingut el títol de Metge Rehabilitador. Abans, el 1958, ha sol·licitat accés a l’Escala Nacional Única de Facultatius per obtenir plaça al SOE (Seguro Obligatorio de Enfermedad). Aquest mateix any, Francesca Surós consta amb consultori al primer pis del carrer Amilcar, 101 de Barcelona.
MVR