Idioma: Català | Castellano | English | Français traducido por Google translate

Galeria de metges

Biografia

Obtingut el títol de batxiller per l’Institut de Barcelona el 1936, no pot ingressar a la Facultat de Medicina de la UB fins que acaba la Guerra Civil, motiu pel qual no es llicencia fins al 1946. Tot seguit, fa l’especialitat de Cirurgia General i, a partir del febrer de 1948 fins al maig de 1954, és metge assistent a la Càtedra d´Otorrinolaringologia (ORL) de l´Hospital Clínic de Barcelona que dirigeix el professor Ferran Casadesús. El maig del mateix any 1954, ingressa ja com especialista al Servei d'ORL de l'Hospital de la Creu Roja de Barcelona on, el 1961, és nomenat cap de l’acabat de crear Servei de Cirurgia Funcional de l’Oïda i, el 1964, passa a ocupar la direcció del Servei d’ORL, càrrec que ocupa amb una gran projecció internacional fins al 1979, any en què mor.

Des del 1966, Josep Prades Pla organitza, dirigeix i dicta més de 50 cursos de les tres branques de l´especialitat otorrinolaringològica, comptant amb l’assistència de metges de tots els països del món. La gran quantitat de cursos de dissecció de l’os temporal i de microcirurgia endonasal que organitza es guanyen un gran prestigi. En aquest sentit, l’any 1972, resulta fonamental la creació del Laboratori de Dissecció de l´Os Temporal al Servei d'ORL de l'Hospital de la Creu Roja. Aquest laboratori, fundat i subvencionat pel doctor Prades, és el primer d’aquest tipus que s’instaura a Europa i el segon a escala mundial. Disposa de 17 microscopis de Cirurgia i de tot el material necessari per a l´ensenyament pràctic de la microcirurgia de l´oïda i endonasal.

Josep Prades Pla, a més, dóna cursos i conferències a totes les Facultats de Medicina de l’estat espanyol. Membre de la Societat Espanyola d´ORL des de la seva fundació, és un dels iniciadors de l´aplicació del microscopi en la cirurgia d´ORL i un dels principals difusors de la microcirurgia de laringe a escala nacional i de la microcirurgia endonasal. Els seus treballs i aportacions en aquest últim camp senten les bases del desenvolupament d’aquesta cirurgia i són fonamentals per aconseguir el que avui ha assolit aquest tipus de cirurgia, sigui mitjançant l´ús del microscopi o de l'endoscòpia.

Fruit de la immensa activitat científica de Josep Prades Pla, en resulten molts articles publicats a les revistes de l'especialitat alhora que són tema central de les ponències que es dicten a les reunions oficials de les corresponents societats nacionals. El 1971, resultat d’una votació professional, rep l’encàrrec de redactar la ponència del Congrés Espanyol d´Otorrinolaringologia i publica una monografia sobre Microcirugía Endolaríngea. El 1976, publica el llibre Microcirugia de la fosa pterigomaxilar, segons tècnica personal i, dos anys després, és nomenat membre del comitè executiu de la Societat Llatina d´ORL.

Precursor de la Cirurgia Major Ambulatòria perquè, des de la dècada dels seixanta, Josep Prades Pla ja feia la major part de les seves intervencions quirúrgiques de forma ambulatòria. Home amb una àmplia experiència i una gran habilitat quirúrgica, destaca en tots els camps de l’ORL, com en el camp de l´otoneurocirurgia –quan arran la seva estada a Los Angeles amb el professor William House-, contribueix al desenvolupament de la cirurgia del neurinoma a Espanya. O, com quan el maig del 1977, es converteix en el primer otorrino nacional que col·loca un implant coclear i un dels primers mundial. Josep Prades, en aquesta data, duu a terme la primera cirurgia d’un implant coclear multicanal a Espanya, col·locant 4 elèctrodes de platí iridi.

Dissenyador i creador de gran part de l´instrumental quirúrgic que utilitza a més d’entusiasta divulgador dels seus coneixements, és habitual veure Josep Prades Pla envoltat de metges de totes les nacionalitats en les seves sessions quirúrgiques.

Membre d’honor de les principals Societats d’ORL nacionals i internacionals, Josep Prades Pla és distingit amb la Medalla d'Or de la Creu Roja i la Creu del Mèrit Civil el 1976. Tre anys abans, el 1973, havia estat nomenat Fill Predilecte de la vila de Rossell durant un acte d’homenatge i reconeixement en què hi participa tota la població. Casat amb Paquita Martí, dos dels seus tres fills són els metges otorrinolaringòlegs Francisca i Josep Prades Martí.

MBC