Idioma: Català | Castellano | English | Français traducido por Google translate

Biografia

Fill del metge i farmacèutic Jaume Isern Hombravella (1869 – 1936) -que neix al Masnou en el si d’una família de capitans de barco però exerceix tota la seva carrera a l’Hospital de Llobregat on, força actiu políticament, esdevé delegat de la Unió Catalanista-. El jove Jaume, inicialment, estudia al Seminari-Col·legi de Santa Maria de Collell i, després, passa a estudiar Medicina a la Universitat de Barcelona i es llicencia el 1936, un mes abans d’esclatar la Guerra Civil. Jaume Isern Rabascall ha d’interrompre la seva intenció d’especialitzar-se com a endocrinòleg perquè ha d’allistar-se a la Sanitat Militar, cos on arriba al grau de capità metge. És enviat al front d’Aragó després de fer una breu estada de pràctiques en Traumatologia a l’Hospital Militar nº 1 de Barcelona.

En plena Guerra, Isern Rabascall ha de fugir amb el seu batalló cap a França portant el seu coronel malalt carregat a l’espatlla. Arriba a Pau i torna a Catalunya per reunir-se amb les tropes republicanes a les ordres de Francesc Bergós, que dirigeix la Sanitat del II Cos de l’Exèrcit, i coincideix amb Frederic Tarrida.

Amb la derrota republicana, Jaume Isern Rabascall s’exilia a França i el tanquen al camp de concentració d’Argelers on fa de metge assistint malalts i ferits. Pot, però, escapolir-se del Camp d’Argelers i es reuneix amb la seva família a Tolosa de Llenguadoc. El seu germà gran, Josep, que és un metge de prestigi per haver treballat amb Josep Trueta, l’ajuda perquè continuï la seva carrera professional en aquesta ciutat. El 1940, amb un contracte de treball de la farmacèutica alemanya Schering, arriba a Veneçuela on s’hi instal·la definitivament. A Caracas, treballa als laboratoris Schering fins al 1942, que és quan es trenquen les relacions de Veneçuela amb Alemanya. Llavors, juntament amb el doctor Benaiges, funda els Laboratoris Farmacològics Proton per elaborar matèries primeres. El 1950, amb un industrial veneçolà, crea els Laboratoris Ergos, empresa farmacèutica que arriba a ser una de les més importants del país. Finalment, el 1868, Isern Rabascall adquireix els Laboratoris Tecno-Químics de Caracas.

El 1945, juntament amb August Pi i Sunyer i altres catalans exiliats, és fundador del Centre Català de Caracas, entitat que presideix el bienni 1965-1966 i és organitzador d’uns Jocs Florals de la llengua catalana a Veneçuela. Funda, també, el Futbol Club Catalònia.

Distingit amb l’Orde Francisco de Miranda al Mèrit al Treball l’any 1978 i amb el Premi Iniciativa Empresarial Catalana del 2004. Casat amb Antonia Grau Plana, dels quatre fills que té: Jaume Joan, Maria Antonieta, Montserrat Isabel i Anna Maria Isern Grau, que és metgessa.

MBC