Idioma: Català | Castellano | English | Français traducido por Google translate

Biografia

Fill d’un directiu bancari, neix a Vic, a l’emblemàtic carrer de Gurb. De ben jove, sent vocació per la Medicina, influenciat pel pare, molt vinculat a la Quinta de Salut l‘Aliança (QSA) de Barcelona i Vic, entitat de la qual en forma part de la Junta Rectora. Llicenciat en Medicina i Cirurgia per la Universitat de Salamanca el 1955, tot seguit, Josep Maria Arimany s’estableix a Barcelona per especialitzar-se en Urologia, inicialment, a la Fundació Puigvert i, posteriorment, sota la direcció de Josep Maria Gil Vernet Vila, director de l'Escola Professional d’Urologia de l’Hospital Clínic de Barcelona. Durant en aquest temps d’estada a la capital catalana fins a inicis dels anys seixanta, treballa amb el cirurgià Josep Masferrer Oliveras.

De tornada a Vic, Arimany Ridaura comença a exercir professionalment com a cirurgià al SOE (“Seguro Obligatorio de Enfermedad”). Exerceix, també, a la Clínica de l’Aliança de Vic on comença fent guàrdies de Cirurgia General. En aquesta època, mitjans dels anys seixanta, comença el seu interès per la Medicina del Treball arran de ser nomenat metge d’empresa d’una empresa metal·lúrgica, la Fusa de Vic. Posteriorment, treballa com a metge de l’empresa Soler i Palau de Ripoll, companyia amb la qual romandrà vinculat tota la seva vida professional.

El Dr. Arimany -com se’l coneixia a la comarca d’Osona i del Ripollès- era un home inquiet i de fermes conviccions, un autèntic comunicador que es guanyava l’interès, l’atenció i l‘estima de la gent que el consultava o d’aquells amb qui xerrava. Ocurrent, simpàtic, conciliador i amb una memòria privilegiada, era admirat pel seu talent i la seva popularitat. Personatge enamorat de la seva ciutat, presumia de vigatà. Gràcies a la seva vitalitat, capacitat i dinamisme, Josep Maria Arimany va ser capaç de tirar endavant ambiciosos projectes per a Vic i la seva comarca.

L’activitat professional d’Arimany Ridaura és intensa. Primer, com a uròleg i, després, s’hi suma la de metge d’empresa per, més tard, implicar-se com a gestor a l’Aliança de Vic, institució de la qual arriba a ser-ne el director mèdic durant molts anys. De la seva gestió, s’ha de destacar la creació d’uns serveis clínics jerarquitzats, l’organització d’un servei d’urgències amb assistència mèdica permanent així com la capacitat d’aconseguir la col·laboració dels especialistes de més renom dels hospitals de Barcelona per fer intervencions puntuals a Vic.

L’any 1963, Josep M Arimany Ridaura és elegit President de la Delegació d‘Osona del Col·legi de Metges de Barcelona (COMB, càrrec que ocupa durant tretze anys. Amb una relació molt propera amb el president Lluís Trias de Bes Giró, Arimany es converteix en un dels seus més estrets col·laboradors. L’any 1972, Arimany és l’artífex de l’adquisició d’un local a la capital vigatana on s’ubica la seu de la Delegació Col·legial. A més, el 1974, és impulsor de la creació de l’Escola d’Ajudants Tècnics Sanitaris. El centre, dedicat a la formació de professionals d'infermeria, fa les primeres classes a la seu de la Delegació de Vic del Col·legi de Metges.

A mitjans dels seixanta, és nomenat director mèdic d’ASEPEYO, mútua patronal d’accidents de treball, on impulsa un Servei de Traumatologia i Medicina Preventiva Laboral que acaba convertint-se en la mútua més important d’Osona. Són uns anys de revolució industrial a Osona i al Ripollès, comarques que -al llarg del segle XX- han experimentat un creixement important d’indústries adoberes, tèxtils i siderometal·lúrgiques, etc., fent que l’atenció sanitària dels accidents laborals i les malalties professionals es converteixi en un pilar important de l’assistència sanitària laboral i Josep M Arimany Ridaura així ho va veure.

A més, segueix exercint la Urologia durant molts anys a Osona, al Ripollès i fins i tot a la Cerdanya, comarca en què opera a l’Hospital de Puigcerdà un cop al mes. Als anys 80, la seva gran vitalitat, fa que Arimany Ridaura sigui el creador del partit polític “Independents per Vic” amb què entra com a regidor a l’Ajuntament de Vic en les legislatures del 1987 i 1991.

Al llarg de la seva, Josep M Arimany Ridaura és objecte de diversos reconeixements professionals. El Col·legi Oficial de Metges de Barcelona el distingeix amb la Medalla al Mèrit Col·legial, que rep en mans del president Joaquim Tornos Solano. El 1997, la Generalitat de Catalunya li concedeix la Medalla al Treball President Macià, distinció que atorga el govern català en reconeixement a aquelles persones destacades per les seves qualitats o mèrits personals o pels serveis prestats en benefici dels interessos generals al món del treball. L’any 1999, com a fet singular, rep la Medalla Institucional de la UVIC en agraïment a la seva contribució per la instauració dels estudis universitaris a Vic.

JAM