Idioma: Català | Castellano | English | Français traducido por Google translate

Biografia

Fill de Miquel Sales Nos, metge del barri de Sants, germà del neuròleg Ramon Sales Vázquez, acaba el batxillerat a l’Institut de Barcelona el 1920 per ingressar a la Facultat de Medicina on, alumne intern des del 1925 per oposició, es llicencia l’any 1926. L'any següent, es doctora a la Universitat de Madrid amb la tesi La defensa antitífica i el proceso digestivo.

Tot seguit, Miquel Sales Vázquez obté per oposició la plaça de metge forense de Barcelona amb el número 1, encetant un camp en què hi tindrà una activitat molt intensa i un notable reconeixement acadèmic i social. Dedicat, especialment, a la Toxicologia i a la Psiquiatria Forense, de seguida, entra a la càtedra del professor Manuel Saforcada, de qui serà professor auxiliar de Medicina legal quan guanya l’oposició el 1934.

Entre les aportacions científiques més destacades de Miquel Sales, hi ha l’establiment d’una relació etiològica del latirisme, malaltia causada per la ingestió de guixes, força freqüent a Espanya en la postguerra immediata. Segons explica el doctor Miquel Sales, en un treball que publica amb la col·laboració dels neuròlegs catalans Adolfo Ley i Carlos Oliveras de la Riva, la malaltia és provocada per una intoxicació de manganès. Traductor del Manual de Medicina legal d’Albert Ponsold, que s’edita el 1955. És, a més, director de prop d’una vintena de tesis doctorals i autor de nombrosos articles que tracten, entre altres temes, la Psiquiatria Forense, el suïcidi, els accidents de trànsit i la toxicitat de diferents productes.

L’any 1950, Miquel Sales obté la càtedra de Medicina Legal i Toxicologia de la Universitat de Barcelona (UB). Del 1954 al 1957, és vicedegà de la Facultat de Medicina i degà, del 1968 al 1969. Aquests anys, col·labora activament amb l’ensenyament de la Medicina Legal a l’Escola de Criminologia que depèn de la càtedra de Dret Penal de la UB, activitat que compagina, entre 1954 i 1975, amb la direcció de l’Institut Anatòmic Forense. El 1965, crea l’Escola Professional de Medicina del Treball.

Sales Vázquez, que és un home amb gran prestigi als Jutjats per la precisió i rigor dels seus informes pericials, participa activament en els congressos de l’especialitat i és president del II Congrés Espanyol de Medicina Legal que se celebra a Barcelona el 1961. El 1974, ingressa a la Reial Acadèmia de Medicina de Barcelona on ocupa el setial del seu mestre Manuel Saforcada i llegeix el discurs inaugural sobre la Periodicidad Biológica, que respon Moisés Broggi.

Objecte d’un homenatge professional en obtenir la càtedra, Miquel Sales Vázquez és distingit amb la Medalla de Salut Pública que atorga el govern francès. També, el 1958, rep la Creu de Sant Raimon de Penyafort. Finalment, l’any 1973 -novament i compartint amb el seu germà Ramon, traspassat dos anys abans-, el poble castellonenc de Les Coves de Vinromà –on la família Sales hi té casa- li ret un homenatge i dóna el nom de “Doctors Sales” a un dels seus carrers com a mostra d’agraïment a l’altruisme que sempre han demostrat els germans Sales envers les consultes mèdiques que els feien els covarxins.

MCS