Idioma: Català | Castellano | English | Français traducido por Google translate

Galeria de metges

Biografia

Fill d’una família benestant, fa el batxillerat a l’Institut de Barcelona fins al 1920 i marxa a estudiar Medicina a la Universitat de Saragossa on es llicencia el 1925. Ja d’estudiant, milita a la Confederació Nacional del Treball (CNT). En començar la Guerra Civil, fa de metge generalista a La Roca del Vallès, feina que abandona per incorporar-se a la columna “Roja i Negra” i organitzar els serveis sanitaris dels grups anarquistes. Acaba la Guerra amb el grau de comandant de Sanitat de la 28 Divisió de l’Exèrcit de la República i s’exilia a França on forma part de dos camps de concentració on és acusat de sabotatge i enviat a un camp d’extermini alemany.

Alliberat pels aliats el 1945, Josep Pujol Grua té permís per residir a Tolosa del Llenguadoc. Després, passa un temps a Carcassona on fa de “mosso d’operacions” del cirurgià Joaquim Trias Pujol a la Clínica Delteil. Participa activament en la reconstrucció de la CNT però és detingut pels alemanys i el deporten a Bordeus on fa de metge dels obrers espanyols obligats a treballar a les fortificacions de l’Atlàntic. Quan acaba la II Guerra Mundial, viu a París on s’ocupa sanitàriament de la colònia d’exiliats. Intervé en la lluita antifranquista i manté relacionons amb els grups guerrillers llibertaris que actuen al Barcelonès.
El 1947, amb el tren Barcelona-Portbou, Josep Pujol Grua entra a Catalunya per complir una missió orgànica però el detenen a l’alçada de Girona i és empresonat a La Model de Barcelona. Posat en llibertat provisional, malalt de tuberculosi, viu amagat a Barcelona prestant serveis mèdics clandestins als companys anarquistes. Finalment, un escamot guerriller el passa a França i pot anar fins al seu domicili de Tolosa de Llenguadoc, que es un refugi segur per als guerrillers llibertaris. En aquests anys, assessora la Colònia de Malalts i Mutilats d'Aymare de la Guiana a Occitània.

El 26 de gener de 1952, Pujol Grua marxa cap al Brasil on exerceix professionalment a Porto Alegre com a metge pediatre desprès de no poques dificultats per obtenir l’homologació del títol de Medicina. Aviat, però, aconsegueix un gran prestigi professional i presta serveis mèdics a la Companyia Viação Aérea Rio Grandense (VARIG, Aviació Aèria de Rio Grande do Sul) alhora que continua atenent els malalts pobres com ha fet tota sa vida. El 1956, la seva esposa demanà la baixa al Col·legi de Metges de Barcelona ja que no sap res del seu marit des de fa anys. Al Brasil, continua militant a la CNT i es membre de la seva Comissió de Relacions. El 19 de juliol de 1962, presideix un míting a Porto Alegre.

Josep Pujol Grua publica alguns articles a la revista Más Allá. Mor a Porto Alegre, a Rio Grande do Sul, on el seu enterrament es converteix en una autèntica manifestació popular.

MBC