Idioma: Català | Castellano | English | Français traducido por Google translate

Galeria de metges

Biografia

Fill d’una família de propietaris terratinents i germà del tocoginecòleg Ramon Puig Ball que exerceix a Manresa. Traslladada la família a Agramunt, Joan Puig i Ball hi fa els estudis primaris i i el batxillerat a l’Institut de Segona Ensenyança de Lleida. Marxa a Saragossa on estudia els tres primers cursos de Medicina i, els tres darrers, a Madrid, llicenciant-se als 27 anys. Acabada la carrera, fa una estada a Paris i no és fins al 1922 quan obté el doctorat a Madrid amb una tesi sobre Pleuresias purulentas agudas, editada a Barcelona i basada en la seva experiència personal.

El 1905, s’instal·la a Manresa i treballa a l'Hospital de Sant Andreu. Especialitzat en l'Aparell Digestiu i Radiologia, Joan Puig i Ball és el primer metge que instal·la un aparell de raigs X a Manresa. Aquesta dedicació li provoca una radiodermitis ulcerada a les mans.

Des del 1932, Joan Puig dirigeix l’Hospital de Manresa al mateix temps que forma part de l’equip responsable de la revista de l’Hospital, Annals de l’Hospital de Sant Andreu de Manresa. A partir de 1934, esdevé president del Consell Local de Primera Ensenyança de l’Ajuntament de Manresa i, a partir del 1936, continua al Consell però amb càrrec de vocal.

Home molt actiu, a més de la seva activitat com a metge, des del 1928 fins al 1938, Joan Puig i Ball és professor d’Educació Física a l’Institut de Segona Ensenyança de Manresa. Assumeix, per oposició, el càrrec d’Inspector Municipal de Sanitat i és metge militar de la guarnició de la capital del Bages durant vora de vint anys, fet que li val el reconeixement oficial amb una Creu Blanca al Mèrit Militar.

Joan Puig i Ball té la literatura com una de les seves aficions més destacades com es reflecteix en els els articles periodístics de divulgació científica que publica a La Vanguardia de Barcelona i, molt especialment, en el seu llibre Agramunt, dedicat a les seves dues filles, basat en part en les vivències de la seva infància però fent un relat del folklore local i la patologia mèdica més prevalent a la zona i els remeis aplicats per combatre-la.

Estant a Agramunt, Joan Puig i Ball mor víctima d’un infart de miocardi el 1938.

MBC