Idioma: Català | Castellano | English | Français traducido por Google translate

Biografia

Fa el batxillerat a l’Institut de Barcelona i, després, estudia Medicina a la Universitat de Barcelona on es llicencia el 1911, essent alumne intern de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau. Es doctora l’any següent a Madrid amb la tesi Patogenia y tratamiento de la eclampsia puerperal i, de seguida, obre consulta de Medicina General al número 27 de la Ronda de Sant Pere a més d’aconseguir una plaça de metge municipal de la què dimiteix l’any 1917.

Professor auxiliar de Medicina Legal a la càtedra del professor Manuel Saforcada, Ramon Trinchet és vicesecretari de la Facultat de la què Saforcada n’és el secretari. Des del punt de vista professional, Ramon Trinchet és un psiquiatre interessat per la Medicina Legal i la Toxicologia. Estudia, especialment, els temes de sexologia medicolegal i, en concret, l’hermafroditisme. A més, l’interessa la delinqüència de menors, els factors i les causes que la provoquen així com les possibles mesures per prevenir-la i, també, la rehabilitació dels joves delinqüents.

Ramon Trinchet, a més, és un precursor de la relació Medicina i Esport, com explica la seva col·laboració com assessor al periòdic El Mundo Deportivo.

Actiu militant de l’Acadèmia de la Joventut Católica, Ramon Trinchet n’esdevé el seu president l’any 1925. Anys després, el 1931, el seu interès per la política el converteix en un dels fundadors d’Unió Democràtica de Catalunya (UDC) al costat del doctor Lluís Vila i d’Abadal. Trinchet és un dels signants del Manifest fundacional i president adjunt del nou partit. L'any 1934, continua formant part de la Junta directiva d'UDC com a vocal.

L’any 1933, juntament amb Claudi Bassols amb qui Ramon Trinchet ja han coincidit a la revista Infantia Nostra i que desapareix per donar llum a la revista Arxius de Psicologia i Psiquiatria Infantil, de la qual ells dos en són impulsors i que es publicarà trimestralment durant 3 anys. Trinchet, redactor en cap, hi publica set articles on reflecteix la seva preocupació per l’estudi de la personalitat dels menors delinqüents i per la potencial influència dels factors ambientals en l’aparició dels hàbits delictius. La revista es crea com a òrgan divulgador dels treballs del Tribunal Tutelar de Menors de Barcelona del què Trinchet n’és metge psicoterapeuta, a més de ser psiquiatre del Departament d’Observació.

MBC