Idioma: Català | Castellano | English | Français traducido por Google translate

Biografia

Fill del pastor evangèlic Lluís López Rodríguez i d’Emília Murray, escocesa nascuda a l’Índia, domiciliats al carrer de Pere III de Figueres. Lluís López-Rodríguez Murray es casa amb Lluïsa Cenarro Leiva i tenen una filla, Lluïsa.

Estudia el batxillerat a l’Institut de Figueres i, per influència familiar, es decanta pels estudis de Teologia que cursa a la ciutat escocesa de Glasglow entre 1903 i 1904. Aprofundeix en el coneixement de la història de l’Església i s’endinsa en el de les llengües grega i hebrea amb la intenció de poder accedir a les fonts per combatre amb fonament el catolicisme.

El 1908, Lluís López-Rodríguez i Murray torna a Figueres després de llicenciar-se en Medicina a la Universitat de Londres on ha col·laborat com alumne intern al London Hospital amb els doctors Ernest H Harnack i Ernest Wilson, pioners de la Radiologia amb qui s’especialitza. Abans, però, passa per diferents hospitals de París per ampliar els seus coneixements on, en general queda decebut pel baix nivell per l’ ús dels raigs X i la manca de prevenció dels seus efectes tret del centre que dirigeix el dermatòleg parisenc Raymond Sabouraud.

De tornada a Figueres i dominant set idiomes, compagina la tasca professional amb la missionera. Lluís López-Rodríguez succeeix al seu oncle en la direcció de l’Església Evangelista del carrer Nou i, també, inicia una intensa activitat política. Afiliat al Partit Radical Republicà de Lerroux, és candidat a diputat i esdevé regidor de l’Ajuntament de Figueres (1916-1920 i 1922-1923).

Obre, també, la primera clínica particular de raigs X de la comarca i ho fa al número 32 del carrer de Sant Antoni de Figueres, dotant-la amb el millor instrumental de l’època. Compta amb els millors aparells per fer radioscòpia, radiografia, radioteràpia, fototeràpia i electroteràpia. A la torre familiar del carrer Pere III, la família arranja dues estances per atendre els malalts protestants on, anys a venir, es transformarà en la Clínica de Santa Creu dels doctors Ernest Vila i Antoni Brusés.

Entre 1931 i 1937, és el president de la Creu Roja de Figueres i obre la delegació de la institució al carrer de Monturiol, dotant el centre d’assistència sanitària. Des de l’any 1932 és membre de la lògia maçònica de Figueres.

Alhora que continua la tasca del pare i de l’oncle, Lluís López-Rodríguez Murray col·labora en diverses publicacions periòdiques figuerenques. A més, juntament amb el seu oncle Alejandro López, funda el quinzenal La Razón (1900). Després, dirigeix el rotatiu mensual El Heraldo (1912-1936) i publica alguns articles periòdicament a Libertad (1916-1935) i, també, al Boletín del Colegio de Médicos de la Provincia de Gerona, El Progreso, la Revista Española de Dermatología y Sifiliografía o al The Journal of the Röentgen Society of London, societat de la qual n’és membre. És, també, fundador de la revista La Biblia.

IPG