Idioma: Català | Castellano | English | Français traducido por Google translate

Galeria de metges

Biografia

Fill de Joaquim Trias i Pujol i nebot d’Antoni Trias i Pujol, catedràtics de Cirurgia de la Universitat de Barcelona abans de la Guerra Civil. L’any 1936, quan té poc més de 10 anys, ha de marxar a l’exili amb la seva família. Els pares s’instal·len al sud de França i ell fa el batxillerat a Carcassona. Quan acaba, torna a Catalunya per estudiar a la Facultat de Medicina de Barcelona.

Acabada la carrera, Ramon Trias entra al Servei de Cirurgia de l’Hospital de Sant Pau, on es forma amb els doctors Puig-Sureda i Llauradó, brillants cirurgians d’aquest centre. Esdevé un cirurgià molt complert, especialment interessat en la Cirurgia del fetge i de les vies biliars, essent un dels primers cirurgians espanyols que efectua derivacions portosistèmiques. El 1973, és nomenat cap de la Unitat de Cirurgia Digestiva i, el 1978, cap del Departament de Cirurgia de l’Hospital de Sant Pau. Anys després, és professor titular de Cirurgia de la Universitat Autònoma de Barcelona (1985).

Interessat per les qüestions de caràcter ètic i organitzatiu relacionades amb la professió, Ramon Trias entra a la junta de govern del Col·legi Oficial de Metges de Barcelona (COMB) que presideix el doctor Pijoan l'any 1976 fins que al 1982, ell mateix encapçala la candidatura que guanya les eleccions col·legials. La victòria es repeteix en les dues eleccions següents dels anys 1986 i 1990. Trias introdueix un estil obert -però professionalitzat- en la gestió del Col·legi. Crea el Servei de Responsabilitat Professional per gestionar les reclamacions per presumpta mala praxi i un Programa d’Atenció Intergral al Metge Malalt (PAIMM) per tractar les addiccions i malalties psiquiàtriques dels professionals per evitar que interfereixin en la seva pràctica mèdica.

L'any 2002, és elegit membre de la Reial Acadèmia de Medicina de Catalunya (RAMC) i llegeix un excel·lent discurs d'ingrés sobre Responsabilitat Professional. És elegit secretari general de la RAMC, càrrec que exerceix durant sis anys del 2005 al 2011. A més, Ramon Trias és membre de nombroses societats científiques i porta, durant els seus anys més joves, una intensa vida acadèmica. Més tard, té una gran dedicació a la vida col·legial i a la direcció de la Clínica Plató, on exerceix la seva activitat privada com a cirurgià de prestigi durant tota la seva vida professional.

L'any 2000, la Generalitat de Catalunya distingeix Ramon Trias i Rubiès amb la Creu de Sant Jordi.

MBC