Idioma: Català | Castellano | English | Français traducido por Google translate

Biografia

Llicenciat en medicina per la Universitat Autònoma de Barcelona el 1984. Formació de postgrau en epidemiologia i salut pública a la Universitat Yale (1991) i a l’Agencia Internacional de Investigaciones en Cáncer (IARC), on s’especialitza en la capacitat de les infeccions per el virus del papil·loma humà (VPH) d’induir tumors. Allí serà deixeble de l’epidemiòloga Dra. Nubia Muñoz Calero durant el curs 1991 – 1992, amb qui mantindrà contacte i col·laboració.

La seva activitat professional ha estat orientada a l’estudi del virus del papil·loma humà (VPH) i la seva responsabilitat en el càncer de coll d’úter i de l’orofaringe.

L’any 2002 funda el Human Papilloma Virus Information Center de l’Institut Català d’Oncologia i en col·laboració amb l’Organització Mundial de la Salut (OMS), que després dirigirà durant els darrers catorze anys de la seva vida. En aquest centre ha desenvolupat un gran nombre d’estudis epidemiològics fonamentals per demostrar una causalitat entre el VPH i el càncer cervical, verificant la universalitat d’aquesta associació. També demostra el benefici de la vacunació per reduir aquest risc.

La productivitat científica del Dr. Castellsagué ha sigut notable, amb un nombre de publicacions en revistes de primer nivell que superen 300 treballs, a més de les presentacions en reunions científiques i congressos. A més, és un líder en el tema de la formació a distància, fundant a l’Institut Català d’Oncologia (ICO) una veritable universitat virtual en oncologia amb especial dedicació a temes de metodologia de la recerca, en epidemiologia i en estratègies de prevenció del càncer.

Des de jove Castellsagué ha estat preparat per la sanitat en els llocs de conflicte. Treballa a Metges sense fronteres i en altres organitzacions no governamentals a Itàlia, Burkina Faso i Camerun. Coneix de primera mà els camps de refugiats de la guerra dels Balcans. I participa en la reconstrucció d’una escola afectada pels terratrèmols del Nepal, entre altres activitats solidàries a Brasil, Nicaragua, Guatemala i Palestina.

FXBJ