Biografia
Nét d’un metge de medicina general, el Dr. Lluis Duran Solà, exemple de metge rural que té un carrer amb el seu nom a Mollet del Vallès, on va exercir. L’avi va ser l’estímul que va impulsar al net per ser metge.
Acaba la carrera de medicina l’any 1946 a la Universitat de Barcelona. Mentre és estudiant, es fa amic d’un radiòleg de l’Hospital Clínic, el Dr. Parés, i decideix en acabar la carrera a seguir aquest camí. El 1947 entra de radiòleg a la Mútua Sabadellenca. El 1952 assisteix al Servei d’Urologia de l’Hospital de Sant Pau i el 1959 segueix un curs d’especialització en radiologia a l’Hospital Clínic de Madrid. El 1960 fa una estada a l’Hospital Karolinska d’Estocolm, on descobreix una radiologia molt avançada, i s’enamora de l’especialitat.
A la tornada, entra el 1962 a la Clínica Sant Jordi de Barcelona, la primera clínica de cirurgia cardíaca de la ciutat, on es dedica a fer exploracions hemodinàmiques de l’equip del Dr. Miquel Puig Massana. Quan aquest abandona la Clínica Sant Jordi per dirigir el servei de Cirurgia Cardíaca de l’Hospital de Bellvitge el 1974, Lluís Duran torna a la clínica de la Mútua Sabadellenca i al seu consultori privat, que comparteix amb el Dr. Jaime Llordes a Sabadell.
En paral·lel a la seva vida professional, Duran Barrionuevo ha tingut una intensa vida relacionada amb la vida econòmica i cultural del país. Comença quan té 42 anys que és nomenat conseller de la Caixa d’Estalvis de Sabadell. Més tard participa en la fundació del Centre de Càlcul de Sabadell, impulsa la creació del Museu d’Història de la Medicina de Catalunya que dirigia el Dr. Felip Cid, i es promotor del Centre Radiològic Computat de Barcelona.Un dels aspectes que li dóna més satisfacció és la seva vinculació amb la Universitat Autònoma de Barcelona. És membre del patronat de la universitat des de 1967 al 1971 i més tard membre del Consell Social de la universitat en representació de la Generalitat de Catalunya.
També ha tingut un paper rellevant en la unificació de les institucions sanitàries de Sabadell, per acabar constituint el 1986 una entitat única, l’Hospital del Parc Taulí, un dels grans centres sanitaris de Catalunya. Comença quan és elegit president de la Caixa d’Estalvis de Sabadell (1968-1975) impulsa la transformació d’una modesta llar de beneficència per a nens tuberculosos en una policlínica pediàtrica, que acaba convertint-se en la Clínica Infantil Nen Jesús, un dels centres pediàtrics més destacats de l’Estat espanyol. Crea dins la clínica l’Escola Epione d’infermeres i un Centre de Medicina Preventiva Escolar.
A principis dels anys vuitanta planeja la creació del Consorci hospitalari del Parc Taulí, amb la fusió de tots els centres sanitaris de Sabadell, que va aprovar el llavors conseller de Sanitat i Seguretat Social el Dr. Josep Laporte. Més tard inicia la creació de la Unitat Diagnòstica per Imatge d’Alta Tecnologia (UDIAT) de Sabadell, que s’inaugura el 1992, que va aprovar el conseller de Sanitat i Seguretat Social Xavier Trias.
Ha rebut diversos reconeixements a la seva feina de promotor d’iniciatives sanitàries que han convertit la seva ciutat d’adopció en una ciutat d’avançada sanitària. Un dels reconeixements és la Creu de Sant Jordi, que rep l’any 2000. També rep la Medalla de la ciutat de Sabadell al Mèrit Sanitari i el títol de Clinical Professor of Radiology de la Universitat de Miami, Florida.
MBC