Idioma: Català | Castellano | English | Français traducido por Google translate

Biografia

Filla de Josefa Suriol “Pepeta” i Mariano Badell ebenista de Barcelona. Malgrat que el pare va morir aviat, els tres fills del matrimoni van estudiar medicina a la Universitat. Mariano Badell Suriol va ser catedràtic de Terapèutica Física de la Universitat de Barcelona i Àngels Badell Suriol, fou metgessa rehabilitadora que va fer tota la seva carrera professional als Estats Units d’Amèrica. Josefa Badell estudia medicina, amb un expedient brillant, i coneix a la facultat un company de curs que serà el seu marit, Josep M. Pujadas Valls. Es llicencia el 1945 i decideixen fer l’especialitat d’Hematologia. Es formen al laboratori d’anàlisis clíniques del Dr. Josep Vives Mañé. Posteriorment exerceixen la professió al seu propi laboratori d’anàlisis, al pis on vivien al carrer Provença amb Passeig de Gràcia. Allí va treballar la Dra. Badell i al mateix temps va tenir tres fills Josep Maria, Mariano i Ricard, mentre el seu marit anava als hospitals on feia amics metges i possibles clients que enviessin els seus pacients a fer-se anàlisis al laboratori, fins a 1953.

Aquest any el matrimoni amb els seus tres fills abandona Espanya, cap a Argentina, descontents amb el règim franquista i decebuts amb l’exercici de la professió. S’instal·len primer a Carlos Paz, gràcies a l’oferiment d’un metge argentí el Dr. Carlos Quiroga, amic del Dr. Pujadas. Aquesta localitat situada en les serres de la ciutat de Córdoba per tal d’acabar de recuperar-se de la tuberculosi contreta pel marit. Posteriorment es traslladen als afores de la ciutat de Córdoba on munten una granja de reproducció avícola amb sales d’incubació de nom “Cabaña San José”. Per decisió pròpia cap dels dos exercirà mai més la medicina, tampoc podien revalidar el títol espanyol, van ingressar a l’Argentina com agricultors.

El negoci funciona bé i la família augmenta amb tres fills més, M. Àngels, M. José i Víctor. El marit es elegit president de l’Associació de Productors Avícoles de la província de Córdoba, de la que havia estat el fundador.

El segon fill, de nom Mariano, nascut a Barcelona va estudiar agronomia a la Universitat Catòlica de Córdoba. Són els anys l’hostilitat més gran de la joventut en contra del règim militar. Mariano participa en la gran manifestació popular antigovernamental coneguda com el “cordobazo”, posteriorment forma part del grup guerriller Montoneros, és detingut i traslladat al penal de Trelew a la Patagònia. Allà serà assassinat amb dinou presos més el dia 22 d’agost de 1972, sota el govern militar del general Lanusse.

La Dra. Badell i el seu marit, creen la “Comisión de Familiares de Presos políticos, estudiantiles y gremiales” a Córdoba. És probable que aquesta iniciativa fos la causa de l’assalt al seu domicili, on són segrestats pel comando paramilitar “Libertadores de América” germen de Triple A. Són portats a un descampat on són afusellats el matrimoni, el fill gran Josep Maria, la seva companya Mirta Yolanda Bustos, que va sobreviure i morí pocs mesos després, i la filla María José, el dia 14 d’agost de 1975. Aquella nit van sobreviure Víctor, que llavors tenia onze anys i la filla de tres mesos del germà gran María Eugenia, que es van quedar a la casa.

En record de la seva familia i pels seus fills, el fill petit Victor Pujadas Badell va realizar un reportatge el 2011, es pot veure a: “Fotos de familia, la historia de los Pujadas”

Familia Pujadas

Família Pujadas Badell, el matrimoni Maria Josefa i Josep Maria, al centre de la imatge. Per l’esquerra els fills Josep Maria, Maria José, Maria Àngels, Mariano, Ricard, 1970 i sobreposat Victor, 2011.


VPB