Idioma: Català | Castellano | English | Français traducido por Google translate

Biografia

Filla petita del procurador Martí Bruguera Sastre, nascut a Regencós, i de Teobalda Sabat Sampol, nascuda a Torrent, residents al segon pis del número 21 del carrer Progrés de Girona. Ens consta que el 1915, hi viu amb cinc germanes més: Joaquima, M. Assumpció, Teresa, Maria del Carme i Mercè. Ella és la segona metgessa de la família. Una germana, Maria del Carme Bruguera Sabat (Girona, 1906 - 1996) és la primera dona que ingressa al Col·legi de Metges de Girona, després d’haver-se especialitzat en pediatria a la Càtedra de Pediatria de la Facultat de Medicina de Madrid. Carme Bruguera Sàbat es va casar amb Eleuterio Paniagua Garcia, que mor el 1983, i tingué una única filla, Júlia Paniagua Bruguera, i un nét, Eleuterio. Un oncle patern de les dues germanes, Jaume Bruguera Sastre (Regencós, 1879 - 1912) és metge titular de Santa Coloma de Farners.

Probablement, com les seves germanes, va al col·legi de les Religioses Missioneres Immaculat Cor de Maria de Girona, es titula batxiller a l’Institut de Girona el 1926 i es llicencia a la Facultat de Medicina de la Universitat de Barcelona el 1934. Se li expedeix el títol de llicenciat en medicina i cirurgia el 12 de gener del 1935.

No es col·legia fins al 14 juny del 1947, 12 anys després d’acabar la carrera. Quan ho fa indica que l’estat civil és soltera, no exerceix i resideix al carrer Vall, 21 de Terrassa. En aquesta adreça hi ha un convent de Germanes Carmelites Vedruna, el que ens fa pensar que acabada la carrera ingressa al convent de les carmelites.

El 1961, quan tots els col·legiats han d’omplir una nova fitxa, la M. Pilar Bruguera fa constar que és religiosa. El 1979, quan fa 70 anys, se la fa Col·legiada Honorífica del Col·legi de Barcelona i l’any següent es dóna de baixa de la Llicència Fiscal, el que fa pensar que potser exercia de metge dins de la comunitat.

Mor a Vic el 6 setembre de 1994, les Carmelites de la Casa de la Caritat Vedruna del carrer del Bisbe Torras i Bages de Vic són les que cursen la baixa col·legial.

MVR-MBC