Idioma: Català | Castellano | English | Français traducido por Google translate

Biografia

Maria Montull Rosell neix a Cervera, província de Lleida, en el si d’una coneguda nissaga de dentistes de Lleida. El seu pare, Ramon Montull de Antonio, és el dentista més destacat de Lleida a començament del segle XX. El 1905 té la seva consulta a Lleida, a la Plaça Sant Joan, núm. 16, i exerceix de professor dentista a la casa de Beneficència Provincial. Ramon inculca l’interès per l'Odontologia a la seva filla, que estudia medicina a Barcelona entre el 1913 i 1917. Mentre estudia la carrera, participa en el VII Congrés Dental Espanyol, celebrat a Barcelona l’abril de 1914. Seguidament, es trasllada a Madrid, on estudia els dos cursos de l’especialitat d’Odontologia, i obté el títol el 26 de juliol de 1917. Maria es converteix, així, en la segona odontòloga d’Espanya, només per darrere de la valenciana Josefina Landete Aragó, que havia obtingut el títol el 31 de març de 1914.

Dels seus anys d’estudi, Maria recordava, en una entrevista realitzada al Diario de Lérida, el 21 d’agost de 1968, que era l’única dona que assistia a classe quan estava a Madrid i els seus companys li deien: 'catalana tenías que ser'. També explicava que en acabar els seus estudis, amb 20 anys, el seu pare la va ajudar a muntar la seva primera consulta el mateix mes de juliol de 1917, però ella recordava que: 'joven y mujer, los pacientes no se fiaban, pensaban que no tenía fuerza y era una cuestión de habilidad'.

Posteriorment, es casa amb Emili Reimat Mola [Pomar de Cinca (Osca), 05/03/1895 – Lleida, 21/08/1975], doctor en Medicina i Estomatologia, amb qui té dos fills: Emili Reimat Montull (Lleida, 18/11/1928 - Santander, 20/08/2010), també odontòleg i casat amb Maria Jesús Burgués Mogro; i Carme Reimat Montull, odontòloga i casada també amb un odontòleg de Madrid, Enrique Rodríguez-Marín.

El seu germà Francesc Montull Rosell, obté el títol en 1931 i funda a Lleida, juntament amb el marit de Maria, Emili Reimat Mola, l’Associació Espanyola d’Higiene i Profilaxis bucodental el 1971. El seu fill, Emili Reimat Montull es doctorà en 1955 amb la tesi Arquitectura y mecánica de los músculos masticadores a la Universitat de Saragossa. Fou fundador de la revista 'Acento', president de Ediciones Católicas Ilerdenses i de Radio Popular de Lleida.

En 1968, el Col·legi d’Odontòlegs de Lleida fa un homenatge a Maria, amb 70 anys complerts, per l’aniversari dels seus 50 anys en l’exercici de la professió. Tot i això, el cert és que des del 1948 cedeix gradualment la seva consulta a la seva filla Carme, que continua les seves passes professionals. Avui en dia, la nissaga continua a Lleida amb els seus néts, Emili Reimat Burgués i Maria Rodríguez-Marín Reimat, també odontòlegs.

Maria mort a Lleida, amb 83 anys complerts, el 23 de març de 1980.

QCB