Biografia
Fill d’Andreu Beltran i de Josepa Fontanals, neix al barri del Poble Nou de Barcelona però, quan té vuit anys, seguint la destinació laboral del pare que és ferroviari, es trasllada a viure a La Garriga on hi fa les primeres lletres per, després, titular-se batxiller a l’Institut Jaume Balmes de la capital catalana el 1943. Seguidament, ingressa a la Facultat de Medicina de la Universitat de Barcelona on es llicencia el 1950, especialitzat en Cor i Pulmó.
Ja metge, ben aviat, l’interès professional d’Antoni Beltran s’orienta cap a la Medicina General i, especialment, vol fer la tasca del metge de capçalera i, especialment, en fer de metge de poble. Així, es converteix en funcionari d’Assistència Pública Domiciliària (APD) i inicia un recorregut que el porta gairebé per mig Catalunya, a diverses comarques i poblacions. Inicialment, el 20 de març del 1950, es col·legia a Lleida però sense exercici perquè s’hi està militaritzat. El 13 de setembre del mateix any, es trasllada al Col·legi de Barcelona amb domicili a La Garriga però amb exercici mèdic a Matadepera fins al març del 1956, moment que passa a exercir la Medicina General i la Cardiologia a Avinyó durant un any. Després, a Vic i Cerdanyola fins al juliol del 1958. Aquest any, obté el títol d’Inspector Municipal de Sanitat i, després de ser titular de Blancafort a la Conca de Barberà, Antoni Beltran se’n va a fer de metge titular, primer, a la Vall de Boí i, després, a Albages, novament a Lleida, fins a l’octubre del 1964.
Alta novament al Col·legi de Metges de Barcelona Antoni Beltran emprèn a Canet de Mar la seva etapa més llarga amb quasi cinquanta anys d’activitat mèdica, especialista en el tracte de persones i famílies, sempre al servei dels més necessitats i desprotegits, dels malalts i els convalescents. Gran treballador, complidor i diligent, per tot arreu a on ha anat, ha deixat una forta empremta de metge integral i de persona bondadosa, cordial i generosa.
Antoni Beltran s’esdevé un veritable exemple de l’exercici mèdic en l’àmbit rural i, a la vegada, és un reflex d’un temps i d’una manera de fer en unes condicions molt diferents de les actuals. Hi ha una dita que diu ”només un home bo pot arribar a ser un bon metge” i encara que pugui ser expressió una mica exagerada, es pot aplicar perfectament en el cas del doctor Antoni Beltran, que va ser un home bo i que va exercir com un molt bon metge.
Home de fortes conviccions cristianes i morals -a la vegada- que catalanista de pedra picada, Antoni Beltran té per eixos principals de la seva vida la família i la Medicina. A Canet de Mar, és col·laborador de l’Hospital i la Beneficència Municipal, la Creu Roja i altres institucions i associacions canetenques. En agraïment i per aclamació popular, el 1965, el pneumòleg Ramon Anglès és elegit per dur el Pendó de la Processó de la Festa Major de Canet que elegeix els doctors Antoni Beltran Fontanals i Josep Sisquella Quinto com a cordoners. Anys després, Antoni Beltran és nomenat Canetenc de l’any 2007.
Casat amb Núria Genescà Arnau, Antoni Beltran Fontanals gaudeix d’una nombrosa família de vuit fills, un d’ells és el metge Antoni Beltran Genescà i la tercera generació està vinculada al món de la Medicina i altres professions sanitàries.
TBG